Ruimtevaartnieuws

Chinese Zhurong bekijkt zijn parachute en beschermkap

Deze opname van de parachute en de beschermkap werd op 12 juli 2021 gemaakt door de marsrover Zhurong.
Deze opname van de parachute en de beschermkap werd op 12 juli 2021 gemaakt door de marsrover Zhurong. Credit: CSNA/CLEP

 

De Chinese marsrover Zhurong heeft ons een mooi beeld geleverd van enkele belangrijke onderdelen die in mei zorgden voor zijn veilige landing op de rode planeet.

Op maandag 12 juli 2021 reed de Zhurong naar zijn parachute en zijn beschermkap die tijdens de landing op de rode planeet een eindje verderop in het rode stof terecht waren gekomen. De marsrover bevindt zich in de enorme vlakte Utopia Planitia.

Zhurong maakte zwart-wit opnames van de uitrusting waaronder ook een opname van de eigen sporen van de rover. De Zhurong maakte ook een verbluffende kleurenfoto van de parachute en de beschermkap. Deze beschermkap beschermde de rover en zijn lander op weg naar Mars en tijdens een groot deel van de reis door de atmosfeer van de planeet.

Toen Zhurong zijn foto’s maakte was de marsrover ongeveer 30 meter verwijderd van de beschermkap en ongeveer 350 meter van zijn landingsplaats.

Zhurong maakt deel uit van de Tianwen 1 missie. Dit is de eerste volledig Chinese missie naar Mars. Tianwen 1 werd in juli 2020 gelanceerd en kwam in februari 2021 in een baan om Mars. Krap een week voordat ook de Amerikaanse marsrover Perseverance arriveerde.

Midden mei werd de Zhurong gescheiden van de Tianwen 1 orbiter en landde op mars. Hiermee werd China, na de Verenigde Staten, het tweede land dat met succes een robot op mars liet landen die gedurende langere tijd blijft functioneren (In 1975 landde de Mars 3 van de Sovjet Unie op de rode planeet maar deze ruimtesonde stopte er twee minuten na de landing al mee. Ook de Beagle 2 van de ESA maakte in december 2003 een geslaagde landing op Mars maar wist nooit contact te leggen met de vluchtleiding).

Zhurong bestudeert de geologie en de topografie van zijn omgeving en zoekt onder andere naar ondergronds waterijs. De missie is ontworpen voor een levensduur van minstens 90 Marsdagen (Sol genoemd, ongeveer 93 aardse dagen). De Tianwen 1, die zorgt voor de verbinding tussen Zhurong en de Aarde en daarnaast ook zijn eigen waarnemingen doet moet het minimaal een Marsjaar volhouden (687 aardse dagen).

Sinds deze week is de Zhurong 60 Sol actief en heeft de rover in totaal al 450 meter afgelegd.

Het is niet de eerste keer dat een marsrover zijn eigen hardware voor binnenkomst, afdaling en landing heeft geïnspecteerd. Ook de Opportunity rover van de NASA maakte in 2004, ongeveer 1 jaar na zijn landing op Mars, een soortgelijke opname.

Eerste publicatie: 16 juli 2021
Bron: space.com/xinhua.net