Ruimtevaartnieuws

Chinese Zhurong heeft 1,9 km afgelegd op Mars

De Mars rover Zhurong heeft sinds de landing vorig jaar mei inmiddels meer dan 1,9 kilometer afgelegd op Mars. Dat blijkt uit de laatste gegevens die het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration heeft vrijgegeven.

Zhurong rover op Mars
Deze panoramafoto werd gemaakt door de Chinese Zhurong rover op de voorgrond zijn de zonnepanelen en een gedeelte van de communicatieapparatuur zichtbaar. Credit: CNSA.

Sinds afgelopen zondag, 1 mei 2022, opereert Zhurong al 242 Martiaanse dagen op de planeet en is de rover gemiddeld 240 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd. Een Martiaanse dag is ongeveer 40 minuten langer dan een Aardse dag.

Zhurong landde op 15 mei 2021 op Utopia Planitia, een uitgestrekte vlakte op het noordelijk halfrond van Mars en heeft sindsdien afbeeldingen gemaakt en gesteente aan het oppervlak onderzocht.

Op Mars wordt het binnenkort winter en in die periode zakken de temperaturen tot lager dan -100 °C. Ook is de kans op zandstormen in de winter veel groter. Een winter op Mars duurt ongeveer 6 aardse maanden.

Wetenschappers hebben hiermee rekening gehouden bij het ontwerpen van de Zhurong rover. Het apparaat is bestand tegen extreem lage temperaturen en is bestand tegen stof.

Het Chinese ruimtevaartagentschap CNSA maakte ook bekend dat de Yutu-2 rover die op de Maan rondrijdt, inmiddels 42 lunaire dagen werkt en bijna 1200 meter heeft afgelegd. Een dag op de Maan komt overeen met 14 aardse dagen en dat geldt ook voor een nacht op de Maan.

De Chinese Chang’e-4 ruimtesonde, bestaande uit een lander en Yutu-2, werden op 8 december 2018 gelanceerd en maakten op 3 januari 2019 de allereerste zachte landing op de verre zijde van de Maan. Rover en lander verblijven in de Von Karman krater die in het enorme Aitken Bassin ligt dat zich aan de zuidpool van de Maan bevindt.

Eerste publicatie: 4 mei 2022
Bron: Xinhua News Agency