Ruimtevaartnieuws

Chinese Zhurong rijdt nu rond op Mars

Zhurong op Mars
De lander voor de Chinese Marsrover Zhurong is op 21 mei 2021 voor het eerst vanaf het oppervlak van Mars gefotografeerd door de achterste gevarencamera van de Zhurong rover. Credit: CNSA.

De eerste Chinese rover op Mars, de zeswielige Zhurong, is zaterdagochtend 22 mei 2021 begonnen aan zijn verkenning van Utopia Planitia op Mars.

Zhurong landde op 14 mei 2021 op Mars en reed op 22 mei 2021 om 04:40 van zijn landingsplatform. Naar verwachting zal de kleine rover gedurende minimaal 90 dagen de omgeving in kaart brengen en zoeken naar signalen van waterijs. Ook zal het weer worden gemonitord en zal de samenstelling van het oppervlak worden bepaald.

De China National Space Administration heeft foto’s vrijgegeven die gemaakt zijn door de navigatiecamera’s van Zhurong. Op een afbeelding bevindt de rover zich nog steeds op zijn landingsplatform en kijkt naar beneden naar de hellingbaan die gebruikt zal worden om het Marsoppervlak op te rijden. Op een tweede foto kijkt Zhurong terug naar de driepotige lander die de rover afgelopen week naar het Marsoppervlak bracht.

De 240 kilogram zware rover, die is vernoemd naar een oude vuurgod uit de Chinese mythologie, arriveerde aan boord van de Tianwen-1 ruimtesonde bij Mars. Deze ruimtesonde werd in juli 2020 gelanceerd en bevindt zich nu in een baan om de rode planeet.

De door zonne-energie aangedreven rover is ontworpen om minstens 90 Martiaanse dagen (een dag op Mars wordt Sol genoemd) op het oppervlak van mars te blijven functioneren. De rover is uitgerust met hoge resolutiecamera’s om zijn thuisbasis in Utopia Planitia vast te leggen. Ook is er een radar aan boor die de ondergrond kan bekijken. Verder zijn er een multi-spectraal camera en een detector die de samenstelling van het oppervlak kan bepalen aan boord. Deze instrumenten worden aangevuld met een weerstation en een detector die magneetvelden kan registreren.

Zhurong op Mars
De Chinese Marsrover Zhurong legde dit beeld vast van het oppervlak van Mars toen die zich voorbereidde om van zijn lander af te rijden. Credit: CNSA

China is na de Verenigde Staten het tweede land dat een rover op mars heeft laten landen. Zhurong voegt zich bij twee nog actieve Amerikaanse rovers; Curiosity en Perseverance. De Amerikaanse rovers bevinden zich in andere delen van de planeet.

De Tianwen-1 ruimtesonde zal gedurende minstens een volledig Marsjaar, ongeveer 687 aardse dagen, de planeet vanuit de ruimte bestuderen.

Eerste publicatie: 22 mei 2021
Bron: CNSA en anderen