Cor Caroli – het hart van Charles

Cor Caroli
Het sterrenbeeld Jachthonden met de heldere ster Cor Caroli staat eind maart nagenoeg in het zenit.

Cor Caroli is de helderste ster van het sterrenbeeld Jachthonden – Canes Venatici. De ster wordt ook aangeduid als Alpha Canum Venaticorm. Deze ster en de ster Chara, de op één na helderste ster van het sterrenbeeld zijn vermoedelijk de enige twee sterren van dit sterrenbeeld die je ooit zal leren kennen.

 

Op zoek naar Cor Caroli

Cor Caroli is geen erg heldere ster maar wel goed zichtbaar onder goede waarneemomstandigheden. De twee sterren van Canes Venaticorum zijn redelijk gemakkelijk te vinden omdat ze zich parallel van de twee laatste sterren van de steel van de Grote Beer bevinden.

Hoe kwam Cor Caroli aan zijn naam?

Cor Caroli betekent Hart van Charles. Men zegt dat de ster is vernoemd naar Koning Charles I van Engeland die in 1649 tijdens de Engelse Burgeroorlog werd onthoofd. Deze bronnen zeggen dat Cor Caroli op oude sterrenkaarten als Cor Caroli Regis Martyris werd aangeduid: Hart van Charles de Martelarenkoning.

Anderen zeggen dat de ster is vernoemd naar zijn zoon, Charles II. De ster zou extreem helder hebben geschenen toen Charles II in 1660 terugkeerde naar Engeland om de monarchie te herstellen. Al in een kleine telescoop is te zien dat Cor Caroli een dubbelster is. Het is dus gemakkelijk om er een vader-zoonrelatie te zien.

De wetenschap van Cor Caroli

Cor Caroli is een echte dubbelster. De twee sterren draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt. De sterren bevinden zich op een afstand van ongeveer 110 lichtjaar van de Zon en de twee sterren staan ongeveer 650 Astronomische Eenheden uit elkaar. Ze draaien met een periode van ongeveer 7900 jaar om elkaar heen.

Eerste publicatie: 22 maart 2017