Crew-1 bemanning keert na zes maanden veilig terug op Aarde

De nachtelijke landing van Crew-1
De nachtelijke landing van de Crew Dragon van SpaceX voor de kust van Florida in de Golf van Mexico. Credit: NASA TV

 

De SpaceX Crew Dragon Resilience met aan boord vier astronauten is vanochtend om enkele minuten voor negen uur veilig geland in de zee. De Crew Dragon werd door schepen uit het water gevist. De bemanning van Crew-1 verbleef zes maanden in het Internationale Space Station.

De Crew Dragon plonsde om 08:56 uur Nederlandse tijd in de Golf van Mexico voor de kust van Florida neer. De reis naar de Aarde duurde 6,5 uur. Ten tijde van de landing was het nog donker.

De astronauten Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker en de Japanse astronaut Soichi Noguchi vertrokken afgelopen november als eerste volledige operationele missie aan boord van de Crew Dragon naar het ISS.

Er verblijven nu nog zeven astronauten in het ISS waaronder de nieuwe bemanning van vier die afgelopen week arriveerde met een andere Crew Dragon. In mei 2020 werd er door twee astronauten een testvlucht uitgevoerd met de Crew Dragon. Deze twee verbleven twee maanden in het ISS.

De lancering van mei 2020 was de eerste vanaf Amerikaanse bodem sinds het einde van het space shuttle programma in 2011. Het was ook de eerste bemande missie die door een commerciële partij werd uitgevoerd. Tot nu toe maakten Amerikaanse astronauten altijd gebruik van de Russische Sojoez.

 

Eerste publicatie: 2 mei 2021