Ruimtevaartnieuws

Crew Dragon ‘Endeavour’ maakt geslaagde koppeling met het International Space Station

koppeling Crew Dragon met ISS
credit: NASA

De eerste bemande Crew Dragon heeft vanmiddag, na een reis van 19 uur, een geslaagde koppeling gemaakt met het International Space Station.

Het was de eerste koppeling van een bemand Amerikaans ruimtevaartuig aan het ruimtestation sinds de pensionering van de space shuttle in 2011. Het is ook de allereerste koppeling van een commercieel ruimtevaartuig dat mensen aan boord heeft. In dit geval de astronauten Bob Behnken en Doug Hurley

“Het was een hele eer om slechts een klein deel uit te maken van dit negenjarige streven sinds de laatste keer dat een Amerikaans ruimteschip is aangemeerd bij het International Space Station”, zei Hurley, als commandant van de Crew Dragon, terwijl hij de teams van SpaceX en NASA bedankte.

Behnken en Hurley werden zaterdag 30 mei 2020 gelanceerd op een testvlucht die Demo-2 wordt genoemd. Ze werden met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. De Crew Dragon koppelde volledig autonoom om 16:16 uur Nederlandse tijd aan het ISS. Dit gebeurde op een hoogte van 422 kilometer toen beiden boven de grens van Mongolië en China vlogen.

De twee astronauten werden, middels het luiden van een traditionele scheepsbel, door ISS commandant Chris Cassidy, verwelkomd.

De koppeling verliep volledig automatisch maar de astronauten hebben de koppeling van de Endeavour, zoals ze de Crew Dragon hebben gedoopt, ook manueel geoefend.

Voordat de tee astronauten na de koppeling daadwerkelijk het ISS kunnen betreden zijn ze twee uur verder. Die tijd is nodig voor de controle op lekken.

Als de twee zich voegen bij hun NASA-collega Chris Cassidy en de Russische kosmonauten Anatoly Ivanishin en Ivan Vagner zal er een klein feestje worden gevierd. Er zal een welkom ceremonie zijn voor hun nieuwe huisgenoten.

Morgen zal er om 17:15 uur Nederlandse tijd een persconferentie plaatsvinden vanuit het International Space Station. NASA kijkt ondertussen naar mogelijkheden om de twee astronauten optimaal in te zetten tijdens hun verblijf in de ruimte. Demo-2 is een testmissie, de eerste echte missie, Crew-1 kan pas plaatsvinden als Demo-2 zonder problemen op aarde is teruggekeerd.

Op dit moment richt men zich op een lanceerdatum van 30 augustus voor de Crew-1 missie, zo vertelde NASA-baas Jim Bridenstine op een persconferentie van 26 mei 2020.

Eerste publicatie: 31 mei 2020
Bron: NASA