Curiosity maakt beste hoge-resolutieopname van Mars ooit

Curiosity maakt enorme panoramafoto van Mars
De panoramafoto die de Curiosity rover eind 2019 maakte van de Gale krater op Mars. Image: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Beetje down van al dat corona-nieuws? Misschien beurt deze foto van Mars je weer een beetje op. De Curiosity rover van de NASA die op Mars rondrijdt heeft een opname van 1,8 miljard pixels gemaakt van het oppervlak van de rode planeet.

De afbeelding alleen geeft eigenlijk geen goed beeld van hoe Mars is. Bekijk ook de video. Bovendien kan je via deze link het panorama op de website van de NASA tot in detail bekijken.

Eind vorige jaar maakte de Curiosity meer dan 1000 opnames van zijn omgeving. Wetenschappers zijn een paar maanden bezig geweest om die opnames tot een groot geheel te verwerken. De afbeelding toont een zijde van Mount Sharp op Mars. Dit gebied wordt Glen Torridon genoemd. NASA heeft ook een tweede opname vrijgegeven waar ook de Curiosity op is te zien.

Volgens het persbericht van de NASA kreeg de rover in de periode dat de foto’s werden gemaakt vanwege de vakantie van het Curiosity team geen commando’s. Om er voor te zorgen dat de foto’s allemaal scherp en juist belicht werden moest men wel zorgen dat de rover van tevoren goed werd geprogrammeerd. Alle opnames werden in een tijdsbestek van 6 dagen gemaakt en in totaal werd er 6,5 uur gefotografeerd.

In 2013 maakte de Curiosity ook al eens een opname met een hele hoge resolutie. Toen betrof het een foto van 1,3 miljard pixels.

De Curiosity werd in november 2011 gelanceerd en arriveerde in augustus 2012 bij de rode planeet. De rover heeft de grootte van een kleine auto en bestudeert het klimaat en het oppervlak van Mars. De rover bevindt zich in de Gale krater waarvan men vermoedt dat die vroeger geschikt is geweest voor leven. Curiosity heeft een grote bijdrage geleverd aan onze kennis van de rode planeet. Zo werden er mysterieus fluctuerende zuurstofniveaus gevonden maar ook methaanpieken en organische bestanddelen. Curiosity heeft tot nu toe meer dan 20 kilometer over het oppervlak van Mars afgelegd, heeft intense stofstormen en technische storingen overleefd.

In juli 2020 zal NASA een nieuwe rover naar Mars lanceren.

Dus relax en waan je, omringd door rood stof, ver van de problemen van de aarde. Je zou natuurlijk een chaotische nieuwe reeks problemen hebben om aan te denken op Mars, maar laten we dat even vergeten.

 

Eerste publicatie: 6 maart 2020
Bron: NASA