Zonnestelsel Nieuws

Curiosity ziet lichtende nachtwolken op Mars

Nieuwe afbeeldingen, gemaakt in 16 minuten op 17 januari 2025 door de Mastcam op de Curiosity-rover, tonen lichtende nachtwolken in de atmosfeer van Mars. Soms creëren deze wolken zelfs een regenboog van kleuren, waardoor iriserende of parelmoeren wolken ontstaan. Ze zijn te zwak om overdag te zien en zijn alleen zichtbaar als de wolken bijzonder hoog zijn en de avond is gevallen.

Marswolken bestaan uit waterijs of, op grotere hoogte en lagere temperaturen, uit koolstofdioxide-ijs.

Deze laatste zijn de enige soorten wolken die op de Rode Planeet worden waargenomen die irisatie produceren en ze zijn te zien,bovenaan de nieuwe beelden, op een hoogte van 60 tot 80 kilometer.

Ze zijn ook zichtbaar als witte pluimen die door de atmosfeer vallen en zo laag als 50 kilometer boven het oppervlak reizen voordat ze, vanwege de stijgende temperaturen verdampen.

Onderaan de afbeeldingen zijn kortstondig waterijswolken te zien die in de tegenovergestelde richting bewegen, ongeveer 50 kilometer boven de Curiosity-rover.

Deze Curiosity/Mastcam-opname toont lichtende nachtwolken in de atmosfeer van Mars.
Deze Curiosity/Mastcam-opname toont lichtende nachtwolken in de atmosfeer van Mars.Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS / SSI.

Volgens Dr. Mak Lemmon van het Space Science Institute waren ze de eerste keer verrast die iriserende nachtwolken te zien en dacht men te maken te hebben met kleurartefacten. Nu is het echter zo voorspelbaar geworden dat ze hun opnames van tevoren kunnen plannen; de wolken verschijnen precies op hetzelfde moment van het jaar.

Elke waarneming is een kans om meer te leren over de deeltjesgrootte en groeisnelheid in de wolken van Mars. Dat geeft op zijn beurt meer informatie over de atmosfeer van de planeet.

Een mogelijke bron van de wolken zouden zwaartekrachtgolven kunnen zijn, die de atmosfeer afkoelen. Er werd niet verwacht dat koolstofdioxide hier zou condenseren tot ijs, dus er is iets dat het afkoelt tot het punt dat het zou kunnen gebeuren.

Maar zwaartekrachtgolven op mars worden niet helemaal begrepen en we weten niet helemaal zeker wat ervoor zorgt dat deze wolken zich op de ene plek vormen en op de andere niet.

Eerste publicatie: 15 februari 2025
Bron: sci-news