Custos Messium

Custos Messium werd in 1775 door Joseph Lalande geïntroduceerd op zijn hemelglobe en een jaar later beschreven in het Journal des Savans. The naam Custos Messium is een woordspeling op Lalande’s beroemde landgenoot Charles Messier.

Het sterrenbeeld was in Frankrijk dan ook wel bekend onder de naam Messier. Het was gelegen in wat nu het noordwesten van Cassiopeia is tussen Cepheus en Camelopardalis vlak bij een ander verouderd sterrenbeeld Rangifer het rendier. Lalande koos deze plek omdat in 1774 hier voor het eerst een komeet zichtbaar was. Deze komeet, ontdekt door de Fransman Jacques Montaigne, werd intensief door Messier bestudeerd.

De afbeelding is afkomstig uit de Uranographia van Johann Bode die in 1801 werd gepubliceerd.
Custos Messium – uit Urania’s Mirror (ca. 1825) samen met de sterrenbeelden Camelopardalis en Tarandus.

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 26 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.