Ruimtevaartnieuws

Cygnus vrachtcapsule bereikt op één zonnepaneel het ISS

De robotische arm van het International Space Station ving de Cygnus vrachtcapsule op 9 november om 11:20 uur uur Nederlandse tijd. De Cygnus arriveerde eerder vandaag al, ondanks dat een van de zonnepanelen weigerde uit te vouwen na de lancering, bij het International Space Station.

NASA astronaut Nicole Mann werd door mede NASA astronaut Josh Cassada geassisteerd bij het invangen van de onbemande vrachtcapsule. De capsule is geladen met voorraden en wetenschappelijke instrumenten. Ten tijde van de koppeling bevonden Cygnus en ISS zich boven de Indische Oceaan. Later op de dag zal de Cygnus worden gekoppeld aan de naar de Aarde gerichte koppelpoort van het ISS.

De Cygnus NG-18 SS Sally Ride is vernoemd naar de Amerikaanse astronaut Sally Ride. Zij was de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. Sally Ride overleed in 2012.

Na de lancering bleek dat een van de twee zonnepanelen van de vrachtcapsule weigerede te ontvouwen. Volgens Northrop-Grumman, bouwer van de Cygnus vrachtcapsules, zou dit geen probleem moeten opleveren. Toch werd de capsule nauwlettend gevolgd door de vluchtleiding.

Northrop Grumman werkt nauwgezet met NASA samen als de capsule morgen wordt verplaatste en aan het ISS wordt gekoppeld. Missieteams bereiden aanvullende inspecties voor.

De Cygnus SS Sally Ride nadert het ISS
De Cygnus NG-18 van Northrop Grumman nadert op 9 november 2022 het International Space Station. Rechts het niet uitgevouwen zonnepaneel. (Credit: NASA-TV)

Het ISS wordt tegenwoordig door drie verschillende vrachtcapsules bevoorraad: Cygnus van Northrop Grumman, Dragon van SpaceX en de Progress van Rusland. Cygnus en Progress verbranden na hun missie in de atmosfeer van de Aarde. De Dragon keert terug naar de Aarde en landt in de oceaan en wordt hergebruikt.

Eerste publicatie: 9 november 2022
Bron: nasa, space.com