Ruimtevaartnieuws

Dag 10 aan de verre zijde van de Maan zit erop

Yutu 2 rijdt langs een kleine inslagkrater
Yutu 2 rijdt vlak langs een kleine inslagkrater.  (Image credit: CNSA/CLEP)

De Chinese Chang’e 4 missie heeft zijn 10de dag op de Maan erop zitten. Er zijn tijdens die 10de dag nieuwe foto’s naar de Aarde gestuurd en er is wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Zowel de Chang’e 4 lander als de Yutu 2 maanrover werden op 5 oktober 2019 in slaap gebracht. Dit is gedaan om de 10de ijskoude nacht op de Maan te kunnen overleven. Tijdens deze ongeveer twee weken durende nacht op de Maan kan de temperatuur zakken tot -190°C. Bij die lage temperaturen wordt de gezondheid van de lander en de rover zwaar op de proef gesteld.

De 10de dag op de verre zijde van de Maan begon voor de rover en de lander op 22 respectievelijk 23 september 2019. Yutu 2 reed op dag 10 5,1 meter. Dat is de kortste afstand die tot nu toe tijdens een dag is afgelegd.

Die kleine afstand wijst erop dat de rover druk bezig is met analyses van onbekend materiaal die het tijdens de 8ste dag vond in het centrum van een kleine inslagkrater. Het Chang’e 4 team heeft weinig details gegeven over het materiaal maar maanwetenschappers denken dat het gaat om gesmolten glas dat tijdens de inslag van de meteoor is ontstaan.

De voorganger van Yutu 2, de Yutu rover die tijdens de Chang’e 3 missie werd ingezet, kreeg tijdens de tweede dag op de Maan problemen met de aandrijving waardoor de rover voortijdig tot stilstand kwam. Yutu 2 bevindt zich op onbekend terrein voor wat betreft de slijtage aan de onderdelen die wordt veroorzaakt door de barre omstandigheden aan het oppervlak van de Maan.

De rover heeft ondertussen 289 meter afgelegd en rijdt vanaf Statio Tianhe (de officiële naam van de landingsplaats van de Chang’e 4) westwaarts. De Yutu 2 rover was ontworpen om minstens 3 maanden te overleven. Deze verwachtingen zijn dus al ruimschoots overtroffen.

China heeft geen regelmatige updates vrijgegeven van de bewegingen van Yutu 2 maar Philip Stooke van het Centre for Planetary Science and Exploration van de Western University in Ontario, Canada heeft met behulp van artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en aanwijzingen die China gaf via social media de route uitgetekend die Yutu 2 vermoedelijk heeft afgelegd.

Chang’e 4 maakte op 3 januari 2019 een historische landing in de Von Kármán krater. Deze krater bevindt zich aan de verre zijde van de Maan. Ongeveer 12 uur na de landing werd Yutu 2 afgezet op het oppervlak van de Maan.

Volgens een update die China op 6 oktober 2019 gaf via het officiële account op Weibo zijn zowel de rover als de lander nog steeds in uitstekende gezondheid.

De twee apparaten zijn uitgerust met neutronendetectors, infrarood spectrometers, radio-instrumenten en instrumenten die straling kunnen meten. De gegevens die de Chang’e 4 en de Yutu 2 verzamelen moeten leiden tot meer inzichten in de geschiedenis en de aard van de verre zijde van de Maan.

De route van Yutu 2
De route die de Yutu 2 heeft gevolgd tijdens de eerste 9 dagen (1 dag op de Maan komt overeen met ongeveer 14 dagen op Aarde) op de verre zijde van de Maan. (Image credit: Phil Stooke)

De verre zijde van de Maan is voor ons vanaf de Aarde nooit zichtbaar. Dit komt omdat de Maan in een gebonden rotatie om de Aarde draait waardoor altijd dezelfde zijde naar de Aarde toe is gericht. Om met de Aarde te kunnen communiceren wordt er gebruik gemaakt van de Queqiao communicatiesatelliet die op een speciaal stabiel punt achter de Maan hangt.

Op 21 oktober 2019 zal de zon weer opkomen boven de Von Kármán krater. Yutu 2 zal op 22 oktober 2019 wakker worden voor zijn 11de dag op de Maan. Een dag later, op 23 oktober zal ook de lander weer aan het werk gaan.

Eerste publicatie: 15 oktober 2019
Bron: space.com