Ruimtevaartnieuws

Dawn bereikt nieuwe baan om Ceres

DAWN-opname van de dwergplaneet Ceres
Deze foto is een van de eerste opnames die de DAWN sinds meer dan een jaar maakte. De opname is gemaakt op 16 mei 2018 vanaf een hoogte van 440 kilometer. Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De Dawn ruimtesonde van de NASA is bezig om naar een lage baan om de dwergplaneet Ceres te zakken. Ceres is de enige dwergplaneet in de binnenste delen van het zonnestelsel.

DAWN zal begin juni 2018 in zijn nieuwe baan om Ceres komen. Kort na de ruimtesonde in de nieuwe baan is aangekomen zal de verkenner beginnen met het maken van foto’s en het verzamelen van andere wetenschappelijke gegevens. DAWN zal op een hoogte van minder dan 50 kilometer boven het oppervlak zijn rondjes gaan draaien en dat is 10 * dichterbij dan de vorige baan.

Er zullen neutronenspectra en gammaspectra opgenomen worden. Deze gegevens helpen astronomen om meer te weten te komen over de chemische samenstelling van de bovenste laag van Ceres. De lage baan zal ook zorgen voor zeer gedetailleerde foto’s van het oppervlak.

Het klinkt eenvoudig, de DAWN is een lagere baan brengen maar het is niet zo simpel als het wisselen van rijstrook. Het onderzoeksteam is maanden bezig geweest in de koerscorrectie voor te bereiden voor deze tweede verlengde missie van het op leeftijd komende ruimtevaartuig dat wordt aangedreven voor een ionenmotor. Het onderzoeksteam heeft meer dan 45.000 mogelijke banen berekend voordat er een plan werd opgesteld dat de beste wetenschappelijke waarnemingen moet gaan opleveren.

DAWN werd in 2007 gelanceerd en heeft de twee grootste objecten in de asteroïdengordel bezocht. Eerste was de asteroïde Vesta aan de beurt en daarna reisde de DAWN naar de dwergplaneet Ceres. Sinds maart 2015 draait de DAWN rondjes om Ceres heen.

Het onderzoeksteam zit met spanning te wachten op de eerste hoge resolutieopnames vanuit de nieuwe positie. De nieuwe data moeten eerder opgestelde theorieën testen en er zullen uiteraard ook nieuwe kenmerken op de dwergplaneet worden gevonden.

Eerste publicatie: 3 juni 2018
Bron: spacedaily en anderen