Astronomisch Nieuws

De allerlaatste panoramafoto die de Opportunity op Mars maakte

Mars Panorama
Mars panorama Photo: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

NASA heeft de Opportunity rover dan wel afgeschreven maar de enorme databank van onverwerkte foto’s is er nog. De Opportunity-team heeft uit deze bestanden een heel mooi panoramaoverzicht samengesteld van de Endeavour krater die de kleine rover als laatste heeft bezocht.

Opportunity werd in 2003 samen met de identieke rover Spirit gelanceerd als deel van het Mars Exploration Rover-programma om het oppervlak van Mars te gaan bestuderen. Na bijna 15 jaar trouwe dienst en meer dan 45 kilometer te hebben afgelegd werd de Opportunity in juni 2018 door een planeetomvattende stofstorm uitgeschakeld. Opportunity heeft ons een heel goed beeld gegeven van hoe Mars er uitziet en bovendien heeft de rover het bewijs geleverd dat de nu woestijnachtige planeet vroeger nat is geweest.

Mars panorama in ware kleuren
Het panorama in ware kleuren. Photo: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Een belangrijk deel van de missie was het delen van afbeeldingen met het grote publiek zodra die beschikbaar waren, een praktijk die ondertussen standaard is geworden voor verschillende ruimtevaartorganisaties, en deze beelden hebben een grote weerslag gehad over de manier hoe we naar Mars kijken. Dit laatste panorama is een van de grootste hits van de rode planeet. Het toont roodgekleurde rotsblokken, de rand van de Endeavour krater, delen van de Opportunity zelf en beelden van de sporen die de rover heeft achtergelaten. De Panoramic Camera, Pancam, maakte de 354 foto’s waaruit het panorama is samengesteld, in de periode van 13 mei tot 10 juni 2019. NASA maakte ook een 3D-versie van het panorama. Dit 3D-beeld is te bekijken met speciale blauw/rode 3D-brillen.

Mars panorama in 3D
Het panorama in 3D. Photo: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

De onbewerkte afbeeldingen die de Opportunity maakte waren allemaal in zwart/wit. De Pancam is uitgerust met filters die het mogelijk maken om in een enkele golflengte opnames te maken dus de zwart/wit beelden komen overeen met licht dat door de camera op één golflengte werd ontvangen. Voor deze opnames blokkeerden de filters alle licht behalve die van drie golflengtes: 753 nanometer (nabij infrarood), 535 nanometer (groen) en 432 nanometer (violet). Als je deze afbeeldingen combineert in een rood, groen en blauw kleurkanaal dan krijg je ongeveer een kleurenopname die overeenkomt met hoe Mars er in werkelijkheid uitziet.

Opportunity is dan niet meer maar er zijn nog bergen onbewerkte foto’s die nog gecatalogiseerd moeten worden om de gehele reis van de rover op Mars vast te leggen.

 

Eerste publicatie: 13 maart 2019
Bron: NASA