Astronomisch Nieuws

De Arecibo radiotelescoop is nu volledig ingestort

De verwoeste radiotelescoop van Arecibo
Het 900 ton zware platform is naar beneden gevallen en heeft de telescoop verwoest.

Na twee kabelbreuken binnen 4 maanden is de 305 meter radiotelescoop van Arecibo in Puerto Rico vandaag helemaal ingestort.

De National Science Foundation (NSF) van de Verenigde Staten die eigenaar is van de telescoop besloot in november om de telescoop te ontmantelen omdat die door eerdere kabelbreuken instabiel was geworden. Technici oordeelden dat de schade te groot was om te repareren. De NSF werkte echter nog aan een plan om de enorme telescoop op een veilige manier te slopen.

Dat plan hoeven ze niet meer verder uit te werken want de zwaartekracht heeft zijn werk gedaan. Het 900 ton zware platform boven de telescoop is vanochtend naar beneden gekomen en daarmee werd de hele telescoop verwoest. Tijdens het instorten van de telescoop zijn er geen gewonden gevallen.

Het 900 ton zware platform werd op zijn plek gehouden door kabels die aan drie enorme pilaren zijn bevestigd. De NSF was bang dat deze pilaren het zouden gaan begeven omdat het gewicht van het platform ongelijkmatig was verdeeld. Op foto’s is te zien dat de pilaren het echter hebben gehouden. Deze pilaren staan nog overeind. Alhoewel de gebouwen nog overeind staan is er wel schade zichtbaar en een bezoekerscentrum en gebouwen t.b.v. administratieve doeleinden beneden aan de schotel.

De Arecibo radiotelescoop op Puerto Rico
De Arecibo radiotelescoop op Puerto Rico (archiefbeeld)

Sinds de eerste kabelbreuk in augustus van dit jaar is er een veiligheidszone om de telescoop ingesteld. En hoewel de schade na de eerste kabelbreuk beperkt was kondigde de NSF in een persconferentie van 19 november 2020 aan dat de telescoop ontmanteld zou worden. Onderzoeken hadden aangetoond dat de structuur van de telescoop aan het einde van zijn leven was.

De enorme radiotelescoop, de schotel had een diameter van 305 meter, heeft tientallen jaren vooraan gelopen bij onderzoek van de atmosfeer van de Aarde, radioastronomie en de zoektochten naar buitenaards leven. Bovendien was het een van de weinige radiotelescopen die met behulp van radarsignalen asteroïden die in de buurt van de Aarde kwamen, in kaart te brengen. Bij het grote publiek werd de iconische telescoop beroemd door zijn rol in films als Golden Eye en Contact.

De telescoop was uitgerust met een LIDAR-instrument. Met dit instrument konden wetenschappers de grens tussen de ruimte en de atmosfeer van de Aarde bestuderen. Toen de NSF aankondigde de telescoop te willen slopen werd wel uitgesproken om de andere onderzoeksfaciliteiten in stand te houden.

De NSF weet niet of de telescoop vervangen gaat worden.

Eerste publicatie: 1 december 2020
Bron: diverse persberichten