Mars

De atmosfeer van Mars

Met geavanceerde verkenners als de Curiosity wordt nog steeds gezocht naar de condities voor leven op de planeet
Met geavanceerde verkenners als de Curiosity wordt nog steeds gezocht naar de condities voor leven op de planeet

Mars heeft een ijle atmosfeer – veel te ijl om leven zoals wij dat kennen mogelijk te maken. Deze ijle atmosfeer kan bovendien heel erg stoffig worden.

Wat is de samenstelling van de atmosfeer?

De atmosfeer van Mars is ongeveer 100 maal ijler dan de Aardse atmosfeer en bestaat uit de volgende componenten:

Component Hoeveelheid (% v/v)
koolstofdioxide 95
stikstof 2,7
argon 1,6
zuurstof 0,13
koolstofmonoxide 0,08

Daarnaast komen er nog sporen van water, stikstofoxide, neon, krypton, xenon en waterstof-deuterium-zuurstof voor.

Klimaat en weer

De noordpool van mars gedurende de winter
De noordpool van Mars gedurende de winter

Op Mars is het veel kouder dan op Aarde. Dit komt deels door de grotere afstand tot de Zon. De gemiddelde temperatuur bedraagt -60° Celsius maar die kan variëren van -125° Celsius in de winter aan de polen tot 20° Celsius in de zomer aan de evenaar. De atmosfeer van Mars is ongeveer 100 maal ijler dan de Aardse atmosfeer maar wel nog dik genoeg om het voorkomen van weer, wolken en wind te ondersteunen.

 

Mars kent de grootste stofstormen in het zonnestelsel. Deze stormen kunnen zo groot worden dat ze grote delen van de planeet wekenlang bedekken. Men denkt dat de stofstormen zo groot kunnen worden omdat stofdeeltjes in de atmosfeer zonlicht absorberen en zo plaatselijk zorgen voor een opwarming van de planeet. Deze warme dekens van lucht vermengen zich met koudere delen en als gevolg van deze menging ontstaan er sterke winden. Deze winden zorgen er voor dat er nog meer stof van de bodem wordt op gewerveld waardoor er eigenlijk sprake is van een kettingreactie.

Het kan ook sneeuwen op Mars. Sneeuw valt niet in de vorm van waterijs maar in de vorm van koolstofdioxide-ijs. De sneeuwvlokjes zijn erg klein. Ze hebben ongeveer de grootte van een rode bloedcel!

Is er leven mogelijk?

Misschien zijn er in het verre verleden condities geweest die leven op Mars mogelijk maakten. Er zijn wetenschappers die denken dat er nog steeds leven mogelijk is op de planeet.

Men denkt dat miljoenen jaren geleden de planeet bedekt was met oceanen. Tegenwoordig is de rode planeet echter één grote koude woestijn. Heel misschien komt er nog water voor maar dan zal het zich diep onder het oppervlak bevinden. Eventuele aanwezige levensvormen zullen zich dan in de buurt van dit schaarse water moeten ophouden om te kunnen overleven.

 

 

Eerste publicatie: 31 maart 2013
Laatste keer bijgewerkt op: 2 oktober 2017

Mars