Zonnestelsel Nieuws

De Cassini is niet meer maar we hebben wel nog de foto’s

Cassini bij Saturnus
Artist impression van de Cassini die tussen de ringen van de planeet en Saturnus zelf induikt. Tijdens de laatste fase van de missie zijn er 22 dergelijke duikvluchten gemaakt alvorens er op 15 september 2017 een definitief einde kwam aan de missie. (credit: NASA/JPL)

De ruimtesonde Cassini is op vrijdag 15 september vergaan in de atmosfeer van Saturnus. NASA heeft een gratis e-Book uitgegeven met schitterende foto’s die de Cassini maakte van Saturnus en zijn manen.

Dankzij de Cassini-Huygens missie is onze kennis over Saturnus geweldig toegenomen en laten zien dat er verschillende plaatsen in ons zonnestelsel zijn waar potentieel leven mogelijk is.

Cassini bereikte in 2004 Saturnus en zijn manen en heeft sindsdien de ene na de andere ontdekking gedaan. De foto’s waren ongekend scherp en vertonen enorm veel details. Cassini heeft ons laten zien dat Saturnus veel meer is dan een rustige verre planeet met ringen. We weten nu veel meer over de chaotische en actieve ringen en de stormen die beneden de ringen op Saturnus woeden. Foto’s en andere gegevens van de manen Titan en Enceladus wijzen op de mogelijkheid op leven op plaatsen waar dat nooit was verwacht. De ringen van Saturnus, de manen en de planeet zelf zijn onweerstaanbare onderwerpen voor verder onderzoek. Op 15 september 2017 kwam een einde aan de Cassini-missie maar wetenschappers maken al weer plannen om terug te keren naar de planeet want er is nog zo veel te onderzoeken.

In 13 jaar tijd heeft de Cassini ongeveer 450.000 foto’s gemaakt van Saturnus en zijn manen. Ter ere van de Cassini-missie heeft een team van de Planetary Science Division van de NASA samen met het Jet Propulsion Laboratory van de NASA en het Lunar and Planetary Institute een fotoboek samengesteld dat het verhaal vertelt over Saturnus en zijn mysterieuze manen.

Het fotoboek is in verschillende formaten rechtstreeks via de NASA te downloaden. Maak je een keuze uit onderstaande formaten:

 

Eerste publicatie: 16 september 2017