Ruimtevaartnieuws

De Cassini-missie naar Saturnus in cijfers

Het wolkendek van Saturnus
Opname in valse kleuren van het wolkendek van Saturnus. De opname is gemaakt door de Cassini ruimtesonde op 18 mei 2017. De ruimtesonde bevond zich toen op ongeveer 1,2 miljoen kilometer van de planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Op vrijdag 15 september 2017 is er na 20 jaar een einde gekomen aan de Cassini-missie naar Saturnus. De Cassini had 7 jaar nodig om Saturnus te bereiken en heeft er in totaal bijna 13 jaar lang onderzoek gedaan.

De Cassini-missie heeft de wetenschap veel nieuwe inzichten en heel veel beeldmateriaal opgeleverd over de planeet Saturnus. Deze planeet met zijn ringen boeit de mensheid al sinds de uitvinding van de telescoop. Om een beetje meer inzicht te krijgen in de manier waarop de Cassini heeft bijgedragen aan onze toegenomen kennis over Saturnus en zijn meer dan 60 manen gaan we eens kijken naar een aantal getallen:

453.048

Dit is het aantal foto’s die de Cassini heeft gemaakt. Eén van de instrumenten aan boord van de Cassini was de Imaging Science Subsystem camera die rode, groene en blauwe spectraalfilters gebruikte om de pracht van Saturnus vast te leggen. De kleuren werden later samengevoegd tot een compositiefoto. De Cassini had ook verschillende spectrometers en radarinstrumenten aan boord die het mogelijk maakten om door de wolken van bijvoorbeeld de Saturnusmaan Titan te kijken.

635

De Cassini heeft tijdens zijn missie 635 Gigabyte aan gegevens verzameld. De complexe wetenschappelijke gegevens die de Cassini naar de Aarde terug heeft gestuurd omvatten o.a. waarnemingen van het elektromagnetische spectrum, informatie over stofdeeltjes en waarnemingen van de plasma karakteristieken van Saturnus.

1.430.000.000

De gemiddelde afstand tussen de Aarde en Saturnus bedraagt ongeveer 1,43 miljard kilometer.

83

Aan het einde van de Cassini-missie had het licht 83 minuten nodig om van Saturnus naar de Aarde te komen. De lichtsnelheid is behoorlijk groot en wordt gebruikt om afstanden te bepalen tot sterren en sterrenstelsels. De afstand tussen de Aarde en Saturnus varieert afhankelijk van waar de beide planeten zich bevinden in hun baan om de Zon en dus zal ook de tijd variëren die het licht nodig heeft om tussen de beide planten te reizen.

294

Het aantal rondjes dat de Cassini in totaal om Saturnus heeft gemaakt.

De Cassini-missie naar Saturnus in cijfers
De Cassini-missie naar Saturnus in cijfers. Credit: NASA/JPL

2

Het aantal oceanen dat de Cassini heeft ontdekt. Cassini ontdekte dat zowel Titan als Enceladus een ondergrondse oceaan herbergen. Veel wetenschappers geloven nu dat de Aarde erg veel op Titan leek voordat er leven ontstond en dat micro-organismen in de ondergrondse oceanen van Titan en Enceladus kunnen overleven. Door de Cassini op Saturnus te laten neerstorten werd voorkomen dat deze twee manen werden besmet met aards materiaal.

3

Het aantal missies dat de Cassini heeft volbracht. De reis van de Cassini begon in 1997, de verkenner bereikte in 2004 Saturnus en voltooide in 2008 zijn eerste missie. De oorspronkelijke missie werd met twee jaar verlengd tot de Equinox-missie en in 2010 begon de Cassini aan zijn laatste missie, de Solstice-missie.

2950

De hoeveelheid brandstof in kilogram die de Cassini heeft verbruikt. De sonde begon zijn reis met 2978 kilogram brandstof aan boord. Dit laat duidelijk zien dat de verkenner maximaal gebruik heeft gemaakt van zijn voorraad brandstof en dat het echt nodig was dat de NASA, om besmettin van andere manen te voorkomen, de verkenner gecontroleerd op Saturnus liet neerstorten.

5712

Toen de verkenner werd gelanceerd woog deze, inclusief Huygens-sonde, brandstof en andere instrumenten 5712 kilogram.

2125

Het gewicht van de Cassini nadat deze al zijn brandstof had verbruikt en na het afstoten van de Huygens-sonde die op de maan Titan is geland.

12

Het aantal wetenschappelijke instrumenten dat de Cassini aan boord had en gebruikte voor het verzamelen en verzenden van alle gegevens. Onder deze instrumenten de composiet infrarood spectrometer (CIRS), het camerasysteem (ISS), de ultraviolet spectrometer (UVIS), de visual and infrared mapping spectrometer (VIMS), de imaging radar (RADAR), radio-instrumenten (RSS) en de plasmaspectrometer (CAPS).

 

Eerste publicatie: 17 september 2017
Bron: NASA, space.com