Ruimtevaartnieuws

De Chinese Chang’e 4 maanlander wordt in december gelanceerd

maanrover Chang'e 4
render van de maanrover van de Chang’e 4. Credit: CASC

China zal de Chang’e 4 lander en rover in december lanceren. Het zal de eerste zachte landing worden op de verre zijde van de maan. Dit is door de autoriteiten op 15 augustus 2018 medegedeeld.

De aankondiging werd gedaan op een persconferentie in Beijing die werd gehouden door SASTIND (State Administration of Science, Technology and Industry for National Defense) die de ruimtevaartactiviteiten van China coördineert. Ook werden de configuratie van de ruimtesonde en een wedstrijd om de rover een naam te geven onthuld.

Chang’e 4 zal vanaf het Xichang Satellite Launch Center in het zuidwesten van het land gelanceerd worden. Een lange Mars 3b dient als lanceerraket. De Chang’e 4 moet landen in het Aitken bassin dat is gelegen aan de zuidpool van de Maan. Het Aitken bassin is een enorme inslagkrater die wetenschappelijk interessant is. Andere opties zijn gebieden in en rond de Von Kármán krater. De exacte landingsplaats is al geselecteerd maar nog niet bekend gemaakt.

De wedstrijd om de rover een naam te geven is open tot 5 september. De officiële naam zal in oktober bekend worden gemaakt en de winnaars krijgen een uitnodiging om bij de lancering aanwezig te zijn.

Chang’e 4 werd oorspronkelijk als back-up voor de Chang’e 3-missie gebouwd. Deze missie plaatste in de december 2013 een lander en rover in Mare Imbrium aan de nabije zijde van de Maan. China werd daarmee het derde land dat een zachte landing maakte op de Maan. De missie was een vervolg op de succesvolle Chang’e1 en Chang’e 2 die in 2007 respectievelijk 2010 werden gelanceerd.

Het succes van de Chang’e 3 missie zorgde er voor dat Chang’e 4 moeilijker moest worden. De lander en de rover zijn gelijkaardig in uiterlijk en grootte maar zijn aangepast aan de eisen van de nieuwe missie.

Op de nieuw vrijgegeven render zijn de antennes voor de Low Frequency Spectrometer (LFS) zichtbaar. Deze zullen aan de verre zijde van de Maan prima functioneren omdat de elektromagnetische omgeving daar heel erg stil is. De lander heeft ook een Landing Camera (LCAM), Terrain Camera (TCAM) en de in Duitsland ontwikkelde Lunar Lander Neutrons and Dosimetry (LND).

Net zoals de Chang’e 3 heeft de rover van de Chang’e 4 een Panoramic Camera (PCAM) en een Lunar Penetrating Radar (LPR). Daarnaast is er een Visible and Near-Infrared Imaging Spectrometer (VNI) en de Advanced Small Analyzer for Neutrals (ASAN). Deze laatste is ontwikkeld door het Zweedse instituut voor Ruimtefysica in Kiruna.

Ook is er een kleine biosfeer waaraan 28 Chinese universiteiten hebben samengewerkt in aanwezig. In de biosfeer zaden van aardappel, Arabidopsis en eitjes van de zijderups.

Verbindingssatelliet op zijn positie en werkt

Omdat de maan in een gebonden rotatie om de Aarde draait krijgen we de verre zijde dus nooit te zien en is er een verbindingssatelliet nodig om te kunnen communiceren met ruimtesondes die op de verre zijde op de grond staan.

Die verbindingssatelliet, met de naam Queqiao, werd op 20 maart 2018 gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Xichang. De satelliet die is uitgerust met een parabolische antenne van 4,2 meter kwam op 14 juni 2018 in een Lissajous-baan voorbij de Maan in het Lagrange punt L2. Vanuit die baan heeft de Queqiao zowel zicht op de rover en lander als op de volgstations op de Aarde.

Tijdens de persconferentie van afgelopen woensdag werd aangegeven dat de verbindingssatelliet prima functioneert en dat China daarom verder gaat met de voorbereidingen voor de lancering van de Chang’e 4 in december van dit jaar.

 

Eerste publicatie: 18 augustus 2018