China

De Chinese Oudejaarsavond

Chinese Oudejaarsavond is de dag vóór Chinees Nieuwjaar en de geschiedenis ervan gaat 3500 jaar terug.

Chinese oudejaarsavond, ook vaak het begin van het lentefestivalgenoemd, ontstond tijdens de Song dynastie (1600 – 1046 voor Christus). Toen door de Chinezen aan het einde van elk jaar offerceremonies werden gehouden ter ere van goden en voorouders.

Tijdens de Chinese Oudejaarsavond van tegenwoordig ligt de focus op familiereünie en het samen vieren van de start van een nieuw jaar.

De betekenis van Chinees Oudejaarsavond

Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest van het jaar in China en voor Chinese gezinnen in Chinees Nieuwjaar het belangrijkste feest.

Chinese Oudejaarsavond is het begin van de lange viering van het Chinees Nieuwjaar en markeert voor de meeste mensen in China het begin van de feestdagen. In het verleden, en zelfs vandaag de dag in de minder ontwikkelde gebieden van China, is dit de enige feestdag die veel mensen het hele jaar door zullen hebben, en dus is de voorbereiding ervoor in China al weken van tevoren voelbaar.

Op Chinese Oudejaarsavond is er een groot en uitgebreid familiediner waarvoor van alle gezinsleden wordt verwacht dat ze naar huis komen, ongeacht waar ze wonen. Het is voor iedereen de belangrijkste maaltijd van het hele jaar om samen te komen en bij te praten in de aanloop naar de festiviteiten die een week lang zullen duren.

Wanner is Chinees Oudejaarsavond?

Dit jaar valt Chinees Oudejaarsavond op 9 februari 2024. Deze datum verandert elk jaar omdat het Chinees Nieuwjaar volgens de maankalender verloopt in plaats van de Gregoriaanse kalender en de datum afhankelijk is van de positie van de Maan.

Hoewel de data elk jaar verschillen vindt deze viering altijd plaats tussen 21 januari en 20 februari.

Wat te doen op Chinees Oudejaarsavond?

Het versieren van de huizen

Op oudejaarsavond versieren veel gezinnen hun huis. Huizen zijn versierd met rode lantaarns, papieruitsnijdingen en spreuken.

Men denkt dat het ophangen van dit soort versieringen het kwaad weghoudt en helpt bidden voor zegen, een lang leven, gezondheid en vrede. Omdat 2024 het Jaar van de Draak is, verschijnen er drakenafbeeldingen op de rode versieringen.

Bekijk het Lentefestivalgala

Gezinnen blijven na het eten ook op om naar het Lentefestivalgala te kijken, een van de meest bekeken shows van China. Hier zijn de grootste beroemdheden van China te zien en er is een mix van dans, zang en andere optredens om het gezien de hele nacht te vermaken.

Versturen van rode enveloppen

Ze zullen ook de nacht doorbrengen met een gelukkig jaar te wensen van familie en vrienden. Dat gebeurt op grote schaal via de berichtendienst WeChat. Op die manier worden ook elektronische rode enveloppen met geld naar vrienden en collega’s gestuurd.

Chinese rode enveloppe
Image by Ida Huang from Pixabay

Opblijven en aftellen

Net zoals wij dat in het westen doen en aftellen naar het nieuwe jaar zullen Chinese gezinnen op Chinese Oudejaarsavond opblijven om af te tellen en het nieuwe jaar in te luiden.

Wat te eten op Chinese Oudejaarsavond

Eén van de belangrijkste activiteiten op Chinese Oudejaarsavond is het familiediner. Gerechten die worden gebracht zullen een speciale betekenis hebben, zoals vis, waarvan het Chinese woord klinkt als “overschot”.

Er zijn ook veel dumplings, die rijkdom vertegenwoordigen en waarvan het Chinese woord “een hogere positie” of “een hoger inkomen” betekent, allemaal dingen die mensen voor zichzelf en hun familieleden wensen in het nieuwe jaar, er zijn veel veelbelovende gerechten die worden gegeten tijdens het familiediner en gedurende de hele feestperiode.

China Oudejaarsavond eten
Image by wingfreely from Pixabay

Eerste publicatie: 10 februari 2024