Ruimtevaartnieuws

De Chinese Yutu 2 rijdt rond op de verre zijde van de Maan

Yutu 2 rijdt ook rond op de Maan
De Chinese Yutu 2 rover maakt de eerste wielsporen op de verre zijde van de Maan. Dit is gebeurd op 4 januari 2019 nadat de rover van de Chang’e 4 lander is gereden. Credit: CNSA

En nu staan er ook op de verre zijde van de Maan de eerste sporen van een maanrovertje.

Op 3 december maakte de allereerste maanlander een zachte landing op de verre zijde van de Maan. Het was de Chinese Chang’e 4 die hier voor verantwoordelijk is. Deze missie bestaat uit een statische lander en een klein rovertje. Vandaag is de rover van zijn platform afgereden en heeft de rover zijn eerste sporen gezet in de 186 kilometer grote Von Kármán krater.

Vandaag maakte China ook de naam bekend van dit maanrovertje: “Yutu 2”. Het is misschien geen heel erg creatieve naam maar het is wel een duidelijke naam. In 2013 landde de originele Yutu rover samen met een lander aan de naar ons toe gerichte zijde van de Maan. Dit was tijdens de Chang’e 3 missie. Chang’e 4 was oorspronkelijk bedoeld als backup voor de Chang’e 3 dus er zijn nogal wat overeenkomsten in de hardware van beide missies.

Yutu 2 en zijn lander zullen als eerste toegepaste wetenschappelijke onderzoeken doen op de verre zijde van de Maan. De twee ruimtevaartuigjes hebben ieder vier wetenschappelijke instrumenten aan boord en deze maken het mogelijk om het oppervlak en de ondergrond te karakteriseren in de Von Kármán krater. Deze krater bevindt zich in een nog grotere inslagstructuur, het ongeveer 2500 kilometer grote Aitken bassin dat zich aan de zuidpool van de Maan bevindt.

De lander is ook uitgerust met een biologisch experiment: in een kleine container bevinden zich eitjes van de zijderups en zaadjes van verschillende plantensoorten waaronder aardappelen. Chinese onderzoekers willen onderzoeken hoe deze organismen groeien en zich ontwikkelen op de Maan waar, vergeleken met de Aarde, de zwaartekracht erg laag is.

Close-up van een van de wielen van Yutu 2
Een close-up van een van de wielen van Yutu 2. Credit: CNSA

Omdat de Maan tussen de twee en de vluchtleiding in zit kunnen de lander en Yutu 2 (Yutu betekent overigens Jade Konijn naar een personage uit de Chinese mythologie) hun gegevens niet rechtstreeks terugsturen naar de Aarde. Dit is een van de grote redenen waarom de verre zijde van de Maan nooit eerder door een werkende ruimtesonde is bezocht (er zijn de laatste jaren wel enkele sondes te pletter geslagen op de verre zijde van de Maan).

De twee maken gebruik van een verbindingssatelliet die Queqiao heet en die juni in mei 2018 naar het Langrangepunt L2 heeft gelanceerd. Deze satelliet hangt stil in dit stabiele punt en kan van daaruit zowel de Aarde als de lander en Yutu 2 zien.

Chang’e 4 is de laatste stap in het ambitieuze ruimtevaartprogramma van China waarbij de satellieten de naam dragen van de maangodin Chang’e uit de Chinese literatuur. In dit mythologische verhaal is Yutu het huisdier van de godin. In 2007 en 2010 werden de Chang’e 1 en Chang’e 2 gelanceerd naar de Maan. Deze missies bestonden uit ruimtesondes die vanuit een baan om de maan hu werk deden. Eind 2013 maakte de Chang’e 3 missie een zachte landing op de voorzijde van de Maan.

in oktober 2014 wer de Chang’e 5T1 missie gelanceerd met een prototype van een capsule. Deze missie draaide acht dagen om de Maan. Doel van deze missie was het testen van technologie voor de Chang’e 5 missie die materiaal van de Maan naar de Aarde moet gaan brengen en die op zijn vroegst ergens dit jaar gelanceerd zal worden.

 

Eerste publicatie: 4 januari 2019
Bron: CNSA, Xinhua.net, space.com