Chinakalenders

De Chinese zonnetermijnen in de herfst

postzegels chinese zonnetermen
China Post heeft in augustus 2018 een set postzegels uitgegeven ter gelegenheid van de 24 Chinese zonnetermen

 Voordat de Chinezen de Gregoriaanse kalender gingen gebruiken hadden ze hun eigen maankalender om de dagen en de uren te bepalen. De kalender was hoofdzakelijk gericht op de landbouw.

De oude Chinezen verdeelden het jaar in 24 delen en markeerden die met 24 zonnetermijn dagen, in het Chinees “jieqi” genoemd. De zonnetermijnen zijn gebaseerd op de positie van de Zon en worden gebruikt voor het geven van instructies en aanwijzingen in veel verschillende aspecten van het leven.

Iedere zonnetermijn bestaat uit 12 dagen die het seizoen markeren en 12 dagen die de tijd markeren. De zes zonnetermenijnen samen vormen een seizoen en de seizoenstermijnen worden afgewisseld met de termijnen voor tijd.

Omdat de Chinese kalender is gebaseerd op de Maan loopt die niet parallel met de Gregoriaanse kalender en vallen de dagen die de zonnetermijnen markeren niet altijd op dezelfde datum.

In dit artikel kijken we naar de Chinese zonnetermen voor de herfst: Liqui, Chushu, Bailu, Qiufen, Hanlu en Shuangjiang.

Liqui (8 augustus 2019)

Liqui is de eerste zonnetermijn van de herfst en betekent “het begin van de herfst”.

Op de dag van Liqui drogen mensen in het zuiden van China hun oogst op het dak of in een raam. Dit leidde tot veel inspiratie bij Chinese schilders.

Chushu (23 augustus 2019)

Chushu is de 14de zonnetermijn van het jaar. Tijdens Chushu beginnen de temperaturen te dalen en komt de zomer aan zijn eind. Ofschoon de temperaturen beginnen te dalen heerst er in het zuidelijke deel van China nog steeds een tropische temperatuur die zorgt voor hete en droge dagen. De Oude Chinezen noemen dit de “herfsttijgers”.

Het Chinese Geestenfestival wordt ook in de periode van Chushu gevierd. Mensen brengen de dag vaak met drijvende lantaarns door aan de rivier.

Bailu (8 september 2019)

Bailu kondigt de komst van lage temperaturen aan. Bailu kan vertaald worden als “witte dauw”.

Op Bailu drinken veel Chinezen Bailu thee die is gemaakt van theeblaadjes die bevroren en bedauwd zijn geweest. Men zegt dat deze thee een unieke frisse geur en smaak heeft.

Qiufen (23 september 2019)

Tijdens Qiufen hebben dag en nacht weer dezelfde lengte. Qiufen kan vertaald worden als de herfstequinox en dat betekent dat vanaf deze dag de nachten weer langer gaan worden en de dagen korter. Vroeger werd er tijdens Qiufen naar de Maan gebeden. Hieruit is het Midden-Herfstfestival voortgekomen.

De Maantempel in Beijing was een plaats waar mensen vroeger tijdens Qiufen de Maan aanbaden.

Hanlu (8 oktober 2019)

Na Hanlu begint de temperatuur snel te zakken en omdat de dagen kouder en droger worden aten Chinezen vroeger voedsel met een natuurlijke warmte om zo Yin en Yang in balans te brengen. In deze tijd van het jaar worden dadels, peren en appels gegeten.

Shuangjiang (24 oktober 2019)

Na Hanlu komt Shuangjiang en dat betekent “de komst van de eerste vorst”. Na Shuangjiang wordt het weer nog kouder en soms is er al strenge vorst, de dagen krijgen een steeds meer winters karakter.

Tijdens Shuangjiang vechten de mensen tegen de steeds grotere koude door het eten van kaki-fruit waarvan gezegd wordt dat het het lichaam warm houdt en dat het goed is voor de huid en de lippen.

 

Eerste publicatie: 3 augustus 2019