Chinakalenders

De Chinese zonnetermijnen in de lente

postzegels chinese zonnetermen
China Post heeft in augustus 2018 een set postzegels uitgegeven ter gelegenheid van de 24 Chinese zonnetermen

Voordat de Chinezen de Gregoriaanse kalender adopteerden gebruikten ze hun eigen maankalender om de dagen en uren te bepalen om die voor hun landbouw te gebruiken.

De oude Chinezen verdeelden het jaar in 24 delen die worden gemarkeerd met 24 zonnetermijnen; “jieqi” in het Chinees. De zonnetermijnen zijn gebaseerd op de positie van de Zon en kunnen gebruikt worden voor instructies en aanwijzingen voor veel aspecten van het leven.

Iedere zonnetermijn bestaat uit 12 dagen die het seizoen bepalen en 12 dagen die de tijd markeren. De zes zonnetermijnen worden afgewisseld met de zes termijnen voor de tijd.

In dit artikel kijken we naar de Chinese zonnetermijnen voor de lente: Lichun, Yushui, Jingzhe, Chunfen, Qingming en Guyu.

Omdat de Chinese kalender niet parallel loopt met de Gregoriaanse kalender vallen deze dagen niet op een vaste datum.

Lichun (4 februari 2019)

Lichun is de eerste zonnetermijn van het jaar en markeert de komst van de lente.

In het oude China werden op deze dag door de gezaghebbers beelden van vee buiten gezet om de mensen er aan te herinneren dat er een nieuw landbouwjaar was aangebroken. Gewone mensen aten op deze dag een gekookte rol gevuld met groenten. Dit traditionele gerecht is nu bekend als de loempia. De Engelse term “spring roll” geeft dit eigenlijk nog heel goed weer.

Yushui (19 februari 2019)

Yushui is de tweede zonnetermijn van het jaar. De rechtstreekse vertaling van deze zonnetermijn is “het regent”; vanaf deze dag stijgt de temperatuur en zal het vaker regenen dan sneeuwen.

In enkele delen van China zijn er op Yushui nog speciale gebruiken. Zo bezoeken bijvoorbeeld getrouwde vrouwen op die dag hun ouders en jonge vrouwen moeten op die dag een mannelijke beschermer zoeken.

Jingzhe (6 maart 2019)

Jingzhe is de derde zonnetermijn van het jaar. Jingzhe is het “wakker worden van de insecten”.

Het Chinese karakter zhe (蛰) betekent slaapstand. Op de dag van Jingzhe is er genoeg onweer om dieren uit hun winterslaap te halen.

Er zijn veel speciale gebruiken op de dag van Jingzhe: om er voor te zorgen niet vervloekt te worden, wordt er gebeden tot een witte tijger. Ook wordt er op trommels geslagen zoals de god van de donder dat vroeger deed.

Chunfen (21 maart 2019)

Chunfen begint op de dag dat dag en nacht even lang zijn. Enkele andere Aziatische landen die ook een maankalender hebben, zoals Turkije, Iran en Afghanistan gebruiken Chunfen als hun Nieuwjaarsdag.

Als gevolg van de positie van de Zon op Chunfen geloven mensen dat er vreemde dingen kunnen gebeuren. Zo dacht men lange tijd dat op deze dag een ei op zijn punt zou kunnen staan.

Qingming (5 april 2019)

Qingming is de enige officiële Chinese feestdag die nog is gebaseerd op de maankalender. Qingming is de eerste dag van de lente.

Een belangrijke gewoonte op Qingming is het schoonmaken van de graven van je overleden familieleden waarmee je ze eert. Op Qingming worden koude gerechten gegeten.

Guyu (20 april 2019)

Guyu is de laatste zonnetermijn van de lente. Vanaf de dag van Guyu worden delen van het zuiden van China vaak geteisterd door zware regenval die er voor zorgt dat akkers onderlopen. In het noorden van het land is het vaak extreem droog en zijn er zandstormen. Guyu betekent “regen van graan”.

In deze periode wordt vaak thee gedronken van hele jonge theeblaadjes. Deze soort thee wordt dan ook Guyu-thee genoemd.

 

Eerste publicatie: 2 februari 2019