Chinakalenders

De Chinese zonnetermijnen in de winter

postzegels chinese zonnetermen
China Post heeft in augustus 2018 een set Postzegels uitgegeven ter gelegenheid van de 24 Chinese zonnetermijnen

Voor de Chinezen de Gregoriaanse kalender overnamen gebruikten ze hun eigen maankalender om de dagen en de uren te markeren en hun landbouwjaar in de gaten te houden.

De oude Chinezen verdeelden een jaar in 24 delen die ze markeerden met 24 zonnetermijn dagen, in het Chinees “jieqi”. De zonnetermijnen zijn louter gebaseerd op de positie van de Zon en ze worden gebruikt voor instructies en aanwijzingen voor heel veel aspecten van het leven.

Iedere zonnetermijn bestaat uit 12 dagen die het seizoen markeren en 12 dagen die de tijd markeren. De 6 zonnetermijnen vormen een seizoen dat wereldwijd bekend is en de termijnen van de seizoenen wisselen af met de termijnen voor de tijd.

In dit artikel kijken we naar de zonnetermijnen van de winter: Lidong, Xiaoxue, Daxue, Dongzhi, Xiaohan en Dahan.

Omdat een Chinees jaar niet gelijk is aan een Gregoriaans jaar hebben de zonnetermijnen geen vaste datum in onze kalender.

Lidong (7 november 2018)

Lidong kan worden vertaald als “het begin van de winter”. Ofschoon de Chinese meteorologische winter 20 dagen later begint wordt Lidong gezien als het begin van de winter.

Op Lidong worden er traditiegetrouw dumplings gegeten. De Chinese naam voor een dumpling wordt hetzelfde uitgesproken als de “overgang van herfst naar winter”, en dat is precies de betekenis van de dag.

Xiaoxue (22 november 2018)

Xiaoxue is de 20ste zonnetermijn van het jaar. De rechtstreekse vertaling van Xiaoxue is “lichte sneeuw” en dat betekent dat een winter met sneeuw in aantocht is. Dit geldt echter alleen maar voor het noorden van China.

Als het gaat sneeuwen dan weet men dat het echt winter is en worden er gerechten gemaakt die meer vet en energie bevatten zoals rundvlees en schapenvlees.

Daxue (7 december 2018)

Daxue betekent “zware sneeuw” in het Chinees: in deze tijd van het jaar kunnen veel plaatsen in China sneeuw verwachten. Met de komst van Daxue zijn rivieren en meren vaak bevroren en kan er worden geschaatst of geskied.

Dongzhi (22 december 2018)

Dongzhi is al 2500 jaar lang een traditioneel feest en het is de belangrijkste van alle zonnetermijnen.

Op de dag van Dongzhi worden er allerlei activiteiten georganiseerd en worden er speciale maaltijden bereid om de dag te vieren. Men eet bijvoorbeeld bij voorkeur warm eten zoals dumplings en rijstballetjes die horen bij het koude weer.

Xiaohan (5 januari 2019)

Xiaohan is de zonnetermijn met de laagste temperaturen. Net zoals in de andere winterse zonnetermijnen worden er op de dag van Xiaohan gerechten gemaakt die je van binnen warm houden. Bovendien nadert nu het Chinese Nieuwjaar en dat betekent dat er papieren versieringen worden gemaakt en men gedichten over het nieuwe jaar gaat schrijven.

Dahan (20 januari 2019)

Dahan is de laatste zonnetermijn van het jaar. De periode wordt ook wel “de grootste koude” genoemd maar in feite is het minder koud dan de tijd tussen Daxue en Dongzhi. Immers de lente is al in aantocht.

Een traditioneel gerecht voor Dahan is acht schattenpudding. Dit is een pudding die gemaakt is van kleefrijst en waar 8 dingen in worden verstopt waarvan men denkt dat die mensen warm kunnen houden.

 

Eerste publicatie: 3 november 2018