De Draconiden

Radiant Draconiden
De radiant van de Draconiden bevindt zich in de buurt van de kop van de draak.

De Draconiden hebben hun radiant in het sterrenbeeld Draco – de Draak vlak in de buurt van de kop van dit sterrenbeeld. De radiant bevindt zich ver noordelijk, het is dus een hele geschikte meteorenzwerm voor waarnemers op hogere breedte zoals wij in Nederland. het maximum van de Draconiden valt jaarlijks omstreeks 7 of 8 oktober.

Radiant

De radiant van de Draconiden bevindt zich in het sterrenbeeld Draak, vlakbij de kop de heldere sterren Rastaban en Eltanin die de ogen van de Draak vormen. Voor degenen die bekend zijn met de zomerdriehoek: trek een lijn van Altaïr naar Wega om de ogen van de Draak te vinden.

De Draconiden zijn het beste te bekijken in de avonduren na het invallen van de duisternis omdat dan de radiant het hoogste aan de hemel staat maar het is niet nodig om het sterrenbeeld precies te lokaliseren omdat de meteoren overal aan de hemel zichtbaar zijn.

Zoek een heldere plek op die vrij is van storend kunstlicht. Trek er een paar uur voor uit en gebruik bij voorkeur een gemakkelijke tuinstoel die je achterover kan klappen zodat je ontspannen naar de hemel kan kijken. Zet de stoel zodanig neer dat je voeten richten noorden of noordwesten wijzen en kijk omhoog.

Hoeveel Draconiden kan je zien?

De Draconiden zijn geen actieve zwerm. Meestal kan je slechts een handvol meteoren per uur zien, ook tijdens het maximum maar er zijn ook grote uitbarstingen van deze zwerm bekend. Voor dit jaar is er echter geen uitbarsting voorspeld.

De Draconiden zijn ook zichtbaar op het zuidelijk halfrond maar omdat de radiant zich zo ver noordelijk bevindt zal deze niet boven de horizon op het zuidelijk halfrond komen. Er zullen dus maar sporadisch Draconiden zichtbaar zijn op het zuidelijk halfrond.

Herkomst en geschiedenis van de Draconiden

Deze jaarlijkse meteorenzwerm is zichtbaar als de Aarde in zijn baan om de Zon de baan van de komeet 21P/Giacobini-Zinner kruist. Stof en gruis wat door deze komeet is achtergelaten in zijn baan botst met de buitenste laag van onze atmosfeer en verbrand zodat wij een Draconide meteoor kunnen zien.

Komeet 21P/Giacobini-Zinner heeft een omlooptijd van ongeveer 6,6 jaar. De komeet beweegt zich in een langgerekte baan om de Zon heen en bevindt zich in zijn aphelium (de grootste afstand van tot de Zon) zes maal verder weg dan tijdens zijn perihelium (de kleinste afstand tot de Zon). Het perihelium bevindt zich op ongeveer één Astronomische Eenheid en dat is ongeveer gelijk aan de afstand van de Aarde tot de Zon.

Meteorenzwermen worden in het algemeen niet vernoemd naar hun komeet maar naar het sterrenbeeld waaruit ze lijken te komen maar de Draconiden worden vaak ook de Giacobiniden genoemd naar één van hun ontdekkers.

De komeet werd op 20 december 1900 ontdekt door Michel Giacobini. De komeet kreeg dus ook zijn naam. In 1913 werd de naam van Zinner toegevoegd als ontdekker en dus kreeg de komeet zijn definitieve naam 21P Giacobini-Zinner. In het begin van de twintigste eeuw dachten astronomen dat er een relatie was tussen meteoren en kometen en dus probeerden ze relaties te vinden tussen verschillende kometen en de soms spectaculaire meteorenregens die zichtbaar waren.

Komeet 21P Giacobini-Zinner was een interessant object om mee te nemen in de voorspellingen omdat deze komeet iedere zes jaar net zo dicht bij de Zon komt als de Aarde.

Giacobini-Zinner stelde de astronomen niet teleur want in 1933 en 1946 waren er meteorenregens zichtbaar van enkele duizenden meteoren per uur. Ook nog in recentere jaren werd er een verhoogde activiteit waargenomen. In oktober 2011 waren er, ondanks sterk storend maanlicht, ongeveer 600 meteoren per uur zichtbaar.

Nogmaals, dit jaar wordt er geen uitbarsting verwacht en zullen we het moeten toen met een handjevol meteoren per uur. Dat neemt niet weg dat het best de moeite waard kan zijn om eens een paar uur naar buiten te gaan. Het optimale tijdstip ligt omstreeks 23 uur in de avond. Een wekker zetten om vroeg op te staan is voor de Draconiden niet nodig. De zwerm heeft overigens een korte piek; de meeste activiteit vindt 4 dagen rond het maximum plaats.

Eerste publicatie: 1 oktober 2017