De Draconiden in 2018

Radiant Draconiden
De radiant van de Draconiden bevindt zich in de buurt van de kop van de draak.

De jaarlijkse meteorenzwerm de Draconiden heeft in oktober zijn maximum maar daar moeten we ons wel niet al te veel bij voorstellen. Zelfs tijdens het maximum produceren de Draconiden slechts enkele meteoren per uur. Voor de liefhebbers nog steeds de moeite waard zeker ook omdat de Draconiden af en toe voor een onverwachte uitbarsting zorgen.

In 1933 bijvoorbeeld waren waarnemers getuige van ongeveer 500 Draconiden per minuut en in 1946 hadden waarnemers in de Verenigde Staten geluk toen ze tijdens het maximum duizenden Draconiden per uur waarnamen.

De Draconiden zijn zichtbaar als de Aarde door het stof beweegt dat de komeet 21P/Giacobini-Zinner in zijn baan om de Zon heeft achtergelaten. Uitbarstingen zoals die van 1933 en 1946 maar ook die van 1926, 1952, 1985, 1988 en 2011 lijken plaats te vinden als de Aarde net binnen de baan van Giacobini-Zinner passeert als die komeet daar ook net is geweest. Een dergelijke passage is voor dit jaar niet voorspeld en dat betekent dat we niet veel meer meteoren dan de gebruikelijke 5-8 sporadische meteoren per uur zullen kunnen zien.

De Draconiden is een van de meteorenzwermen die of heel veel meteoren produceren of helemaal niks. Een uitbarsting is er voor dit jaar niet voorspeld dus de toevallige waarnemer zal niks bijzonders opmerken.

De meeste meteorenzwermen zijn het beste te zien in de vroege ochtenduren kort voor de Zon opkomt maar om Draconiden te kunnen zien is het aan te raden om meteen te gaan waarnemen als het donker is geworden. Dit heeft te maken met de radiant van de meteoren in het sterrenbeeld Draco – Draak die bij het aanbreken van de nacht al hoog aan de hemel staat.

De Draconiden worden, naar hun moederkomeet, soms ook wel de Giacobiniden genoemd.

Dit jaar valt het maximum van de Draconiden op 9 oktober omstreeks 2 uur maar ook enkele dagen voor en na 9 oktober kan er al sporadisch een Draconide worden waargenomen. De radiant van de Draconiden staat om 18 uur al op zijn hoogste punt aan de hemel. Deze bevindt zich in de buurt van de kop van het sterrenbeeld Draco – Draak. Begin dus met waarnemen als het donker is. Dit jaar hebben we in ieder geval geen last van storend maanlicht.

Eerste publicatie: 7 oktober 2018