De Draconiden in 2019

Radiant Draconiden
De radiant van de Draconiden bevindt zich in de buurt van de kop van de draak.

De jaarlijkse meteorenzwerm de Draconiden is actief tussen 6 en 10 oktober heeft dit jaar zijn maximum op 8 oktober 2019.

Wanneer waarnemen?

Zelfs tijdens hun maximum, dat dit jaar op 8 oktober overdag valt genereren de Draconiden meestal slechts enkele meteoren per uur. We hebben dit jaar last van de bijna Volle Maan die er voor zorgt dat alleen de aller helderste meteoren zichtbaar zijn. Neem de Draconiden waar op 8 oktober 2019 omstreeks 21 uur, de radiant staat dan ongeveer 65° boven de horizon.

Uitbarstingen

Incidenteel zorgen de Draconiden voor een grote uitbarsting. Zo zagen waarnemers in Europa in 1933 gemiddeld 500 Draconiden per uur en in 1946 zagen waarnemers in het westen van de Verenigde Staten duizenden Draconiden per uur. In 1926, 1952, 1985, 1988 en 2011 waren er kleinere uitbarstingen. De Draconiden worden veroorzaakt door de komeet 21P/Giacobini-Zinner die een omlooptijd heeft van ongeveer 6,6 jaar. De grote uitbarstingen vinden alleen plaats als de Aarde net binnen de baan van Giacobini-Zinner doordraait net als de komeet zelf is gepasseerd.

Komeet Giacobini-Zinner werd op 20 december 1900 door Michel Giacobini ontdekt en op 23 oktober 1913 door Ernst Zinner herontdekt.

Astronomen voorspellen dat een dergelijke nauwe passage dit jaar niet plaatsvindt. Geen geweldig spektakelstuk dus dit jaar. De Draconiden zijn een echte alles of niets meteorenzwerm. Er komen vaak heel veel zwakke meteoren voor maar dit jaar hebben we het probleem van de bijna Volle Maan die ontzettend zal storen. In 2020, 2024 en 2025 kunnen we vermoedelijk veel meer Draconiden verwachten.

De meeste meteorenzwermen zijn het beste in de vroege ochtenduren te bekijken maar dat geldt voor de Draconiden niet. Ga kort na het invallen van de duisternis naar buiten. De radiant van de Draconiden bevindt zich in het sterrenbeeld Draco – Draak en die staat na het invallen van de duisternis op zijn hoogste punt. De radiant is het punt aan de sterrenhemel van waaruit alle meteoren lijken te komen. De meteoren kunnen nog steeds in alle richtingen zichtbaar zijn maar als je hun beginpunt doortrekt dan kom je steeds uit in de radiant in het sterrenbeeld Draco – Draak.

 

Eerste publicatie: 5 oktober 2019