Ruimtevaartnieuws

De eerste scheervlucht van Orion langs de Maan is geslaagd

De Artemis 1-missie verloopt volgens plan. Vandaag voerde de onbemande Orion-capsule met succes een kritieke koerscorrectiemanoeuvre uit. De capsule van de NASA kwam tijdens die scheervlucht tot op minder dan 130 kilometer van het maanoppervlak. Dit is de dichtste nadering van Orion.

Orion kort voor de passage achter de Maan op 21 november 2022.
Orion kort voor de passage achter de Maan op 21 november 2022. Screenshot NASA TV

De onbemande Artemis 1-capsule, gelanceerd op 16 november 2022, kwam op zondag 20 november om 19:09 uur Nederlandse tijd in de invloedssfeer van de Maan en is nu bezig om zijn uiteindelijke bestemming te bereiken: een verre retrograde baan. Orion moet twee koerscorrecties uitvoeren om de DRO (Distant Retrograde Orbit) in te gaan en de eerste daarvan vond vandaag plaats.

Orion maakte deze opname van de Maan kort voor de eerste scheervlucht langs de Maan.
Orion maakte deze opname van de Maan kort voor de eerste scheervlucht langs de Maan. Credit: NASA

Om 12:44 uur Nederlandse tijd kwamen de stuwraketten in actie en werden ze gedurende 2 minuten en 20 seconden ontstoken. Orion bevindt zich op dat moment nog 528 kilometer boven het oppervlak van de Maan en bewoog met een snelheid van 8000 kilometer per uur. De capsule passeerde op slechts 130 kilometer boven de Maan. Dit vond plaats om 12:57 uur Nederlandse tijd. Het was daarmee ook meteen de dichtste nadering van de Maan door de Artemis 1-missie. Orion snelt nu met een snelheid van 8200 kilometer per uur weg van de Maan.

De DRO is als zodanig bekend omdat ruimtevaartuigen in deze baan zijn op hun verste punten zeer ver van de Maan verwijderd en ze draaien daarbij in tegenovergestelde richting om de Maan als de richting waarin de Maan om de Aarde draait. Deze baan is volgens NASA zeer stabiel en zorgt ervoor dat een ruimtevaartuig weinig brandstof verbruikt en toch zijn positie kan behouden tijdens zijn reis om de Maan.

Vanaf 12:26 uur Nederlandse tijd verloor de vluchtleiding tijdelijk het contact met Orion. Die onderbreking was gepland want Orion begon aan zijn reis achter de Maan langs. Het contact werd 34 minuten later weer hersteld.

De tweede van de twee geplande koerscorrecties zal op 25 november 2022 om 21:52 uur Nederlandse tijd plaatsvinden. Dan zal de voortstuwing op de Europese Service Module weer in actie komen. Met deze manoeuvre zal Orion in de DRO komen waar de capsule ongeveer een week in zal verblijven. In die periode zal NASA allerlei testen uitvoeren. De ruimtesonde zal tot 64.000 kilometer voorbij de Maan reizen alvorens aan de terugtocht te beginnen. Orion zal op 1 december 2022 de DRO weer verlaten en op 11 december 2022 terugkeren op Aarde.

Volgens NASA verloopt de missie tot nu toe zonder veel problemen. Het team heeft tot nu toe 13 storingen moeten verhelpen waarvan de meest goedaardig waren. Volgens NASA overtreft Orion tot nu toe alle verwachtingen. Het ruimtevaartuig verzamelt meer vermogen, vertoont een betere warmteafvoer en er wordt minder stroom verbruikt dan verwacht.

Artemis 1 is een demomissie waarin NASA haar nieuwe Space Launch System-raket en het Orion-ruimtevaartuig evalueert, waarvan de laatste de terugkeer door de atmosfeer van de Aarde nog moet overleven. Een succesvolle missie zou de weg vrijmaken voor Artemis 2, waarin een bemanning een soortgelijke reis naar de Maan en terug zal proberen. Nog later zal Artemis 3 dan een man en een vrouw op het maanoppervlak laten landen.

Eerste publicatie: 21 november 2022
Bron: NASA