Raketten

De Europese Ariane-5 raket

lancering van een Ariane-5
Lancering van een Ariane-5 raket. Credit: Arianespace

De Ariane-5 is een draagraket die zware ladingen in een geostationaire baan of lage aardbaan kan brengen. De raket wordt uitgebaat door Arianespace en gebouwd door Airbus Defence & Space, Het programma staat onder supervisie van het European Space Agency (ESA) en het Franse ruimtevaartagentschap CNES.

Momenteel bestaan er van de Ariane-5 twee verschillende modellen: de Ariane 5 ECA en de Ariane 5 ES. Tussen 1996 en 2003 werd ook de Ariane 5 G gelanceerd en tussen 2005 en 2009 ook de Ariane 5 GS. Alle Ariane-raketten worden vanaf het Guyana Space Center in Kourou in Frans-Guyana gelanceerd.

De ESA zelf beschrijft de Ariane-5 als een hoogst betrouwbare raket die tegen gunstige tarieven gelanceerd kan worden. Medio april 2018 waren er 68 Ariane 5 ECA-raketten gelanceerd en 5 Ariane ES-raketten. Sinds de Ariane-5 raket in bedrijf is zijn er al meer dan 200 satellieten gelanceerd. Momenteel wordt er gewerkt aan de opvolger van de Ariane-5, de Ariane-6, die in 2020 voor het eerst gelanceerd moet worden. ESA verwacht met de Ariane-6 de lanceerkosten met de helft te kunnen reduceren.

Kenmerken

Hoogte:

  • De Ariane-5 ECA heeft een hoogte van 53 meter en is ontworpen om satellieten in een geostationaire baan te brengen.
  • De Ariane-5 ES heeft een hoogte van 50 meter en is ontworpen om satellieten in een lage of medium aardbaan te brengen.
  • Aantal trappen: 2

Brandstof:

  • De Ariane-5 ECA maakt gebruik van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof.
  • De Ariane-5 ES maakt gebruik van monomethyl hydrazine, N2O5, vloeibare waterstof en vloeibare stokstof.

Capaciteit:

  • De Ariane-5 ECA kan 10.000 kilogram in een geostationaire baan brengen en 20.000 kilogram in een lage aardbaan.
  • De Arriane-5 ES kan 340 kilogram in een lage aardbaan brengen.

Opvallende lanceringen

De eerste Ariane-5 lancering vond plaats op 4 juni 1996. Dit was een Ariane-5 G. De lancering mislukte door een fout in de softwareprogrammering. De raket wordt vanaf de grond tijdens de lancering vernietigd.

Op 30 oktober 1997 werd de tweede Ariane-5 G gelanceerd. Deze lancering ging niet helemaal goed waardoor de satellieten in een te lage baan terecht kwamen.

Op 9 maart 1998 werd de eerste Ariane-5 ES gelanceerd. Deze lancering verliep volgens het boekje en de allereerste ATV (Automated Transfer Vehicle) werd met vracht naar het International Space Station gelanceerd. Deze ATV heette Jules Verne. Later werden nog de Edoardo Amaldi, Albert Einstein en George Lemaitre ATV’s gelanceerd.Het ATV-programma werd in 2014 beëindigd.

Op 12 juli 2001 werd een Ariane-5 G gelanceerd die in de problemen kwam. Doordat de tweede trap niet goed functioneerde kwamen de Artemis en de BSat in een verkeerde baan terecht. De Artemis kon met behulp van de eigen stuwraketten worden gered maar de BSat kon niet worden gered.

Op 11 december 2002 vond de eerste lancering van een Ariane-5 ECA plaats. Doordat de Vulcan-2 hoofdmotor niet goed functioneerde verliep ook deze lancering niet zonder problemen.

Op 25 januari 2018 raakte een Ariane-5 ECA uit koers maar de satellieten konden toch in de ruimte worden uitgezet. De SES 14 en de Al Yah 3 satelliet kwamen in nagenoeg de juiste positie terecht en kunnen normaal worden gebruikt.

 

Eerste publicatie: 2 juni 2018
Bron: space.com