HerculesSpecials

09. De Gordel van Hippolyte

De Gordel van Hippolyte

De negende opdracht die Hercules van Eurystheus kreeg was het ophalen van de gordel van Hippolyte. Natuurlijk was dit geen gewone gordel en ook Hippolyte was geen gewone vrouw. Hippolyte was de koningin van de Amazones, een stam van vrouwelijke krijgers.

Deze Amazones hebben niets te doen met de Amazonerivier in Zuid-Amerika maar hun naam komt van het Griekse “een borst missende”. De mythe vertelt dat de Amazones hun rechterborst afsneden omdat deze in de weg zat tijdens het schieten met pijl en boog. De Amazones leefden gescheiden van de mannen en als er kinderen werden geboren hielden ze alleen de meisjes om ze op te voeden tot krijgers zoals ze zelf waren.

Koningin Hippolyte had een speciaal stuk bewapening. Ze had een leren gordel die ze had gekregen van Ares, de oorlogsgod om dat ze de beste krijger van alle Amazones was. Ze droeg de gordel om haar borst en droeg er haar zwaard en speer mee. Eurystheus wilde deze gordel hebben als geschenk voor zijn dochter.

De vrienden van Hercules realiseerden zich dat de held nooit alleen tegen een heel leger Amazones op kon en daarom vergezelden ze hem. Na een lange reis kwamen ze aan in het land van de Amazones en ze meerden met hun boot af in de haven. Nadat Hercules en zijn vrienden de boot hadden verlaten werden ze ontvangen door Hippolyte.

Hippolyte was razend benieuwd naar de reden van Hercules’ bezoek en nadat hij zijn verhaal had gedaan beloofde ze hem haar gordel te geven. Echter de godin Hera wist dat het bezoek van Hercules aan de Amazones alleen maar problemen zou opleveren voor de Amazones. Ze daalde af en vertelde aan iedere Amazone dat het bezoek eigenlijk van plan was Hippolyte te ontvoeren. De Amazones bewapenden zich en trokken te paard naar het schip van Hercules en zijn vrienden. Toen Hercules zag dat ze bewapend waren wist hij dat het tot een aanval zou leiden. Snel trok hij zijn zwaard en doodde Hippolyte en nam haar gordel.
Het leidde tot een geweldig groot gevecht tussen Hercules en zijn vrienden en de Amazones.

Nadat ze de Amazones hadden verslagen zeilden ze, met een tussenstop in Troje, terug naar Mycenae. Daar overhandigde Hercules de gordel aan Eurystheus.