Aarde

Hoe groot is de Aarde?

De Aarde in grootte vergeleken met de andere planeten van het zonnestelsel
De Aarde in grootte vergeleken met de andere planeten van het zonnestelsel

De Aarde is vanaf de Zon geteld de derde planeet en in grootte is het de vijfde planeet. Alleen de gasreuzen Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn groter. Van de aardse planeten is de Aarde de grootste, ze groter dan Mercurius, Venus en Mars.

Straal, diameter en omtrek

De Aarde heeft aan de evenaar een straal van 6378 kilometer. De Aarde is echter geen perfecte bol. De rotatie van de Aarde zorg er voor dat de evenaar een beetje uitstulpt. De equatoriale diameter van de Aarde bedraagt 12.756 kilometer en de pool tot pool diameter bedraagt 12.710 kilometer. Dit is een verschil van 46 kilometer.

Uitgaande van deze getallen bedraagt de equatoriale omtrek van de Aarde 40.075 kilometer en de omtrek van pool tot pool, ook wel de meridionale omtrek genoemd, 39.930 kilometer. Deze vorm die wordt veroorzaakt door afplatting aan de polen, wordt een afgeplatte (oblate) sferoïde genoemd.

Dichtheid, massa en volume

De dichtheid van de Aarde bedraagt 5,513 gram per kubieke centimeter en daarmee heeft de Aarde de grootste dichtheid van alle planeten in het zonnestelsel. Dat komt door de grote metalen kern en de dikke mantel van gesteente. Jupiter is 318 * zo zwaar als de Aarde maar omdat Jupiter voornamelijk uit gassen als waterstof bestaat is de dichtheid veel lager.

De Aarde heeft een massa van 5,9722 * 1024 kilogram en het volume van onze planeet bedraagt 1 biljoen kubieke kilometer (1,08321*1012 kubieke kilometer). Het totale oppervlak van de Aarde bedraagt ongeveer 510 miljoen vierkante kilometer waarvan 71% water en 29% land is.

De Chimborazo in het Andesgebergte van Equador
De Chimaborazo in het Andesgebergte van Equador

De hoogste en de laagste punten

De Mount Everest is met een hoogte van 8848 meter het hoogste punt boven zeeniveau maar het is niet het hoogste punt op Aarde. Dat is de plaats die het verst verwijderd is van het centrum van de Aarde. De Chimaborazo in het Andes gebergte in Equador steekt, door de uitstulping van de Aarde rond de evenaar, 2073 meter verder de ruimte in dan de top van de Mont Everest.

De locatie van de Marianen trog in de Indische Oceaan
De locatie van de Marianen trog in de Indische Oceaan

Het laagste punt op Aarde bevindt zich in de Marianentrog in het westelijke deel van de Pacifische Oceaan. Dit punt bevindt zich ongeveer 11.034 meter onder zeeniveau. Het laagste punt op Aarde is de Marianen-trog in de Indische oceaan. De Marianen-trog bereikt een diepte van 11.034 kilometer onder zeeniveau.

Eerste publicatie: 29 juni 2013
Laatste revisie: 7 april 2021

 

Meer over de Aarde