De grootte van de Aarde

De Aarde is de derde planeet gezien vanaf de Zon en de vijfde in grootte. Alleen de gasplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn groter. De Aarde is de grootste van de Aardse planeten; groter dan Mercurius, Venus en Mars.

De Aarde in grootte vergeleken met de andere planeten van het zonnestelsel

De Aarde in grootte vergeleken met de andere planeten van het zonnestelsel

Straal, diameter en omtrek
De gemiddelde straal van de Aarde bedraagt 6371 kilometer. Echter de Aarde is niet perfect bolvormig. De diameter aan de evenaar bedraagt 12.756 kilometer maar van pool tot pool bedraagt de diameter 12.720 kilometer. Dat is een verschil van slechts 36 kilometer.

De omtrek van de Aarde bedraagt aan de evenaar 40.075 kilometer en over de polen gemeten 40.008 kilometer. Deze vorm wordt een afgeplatte bol genoemd.

Dichtheid, massa en volume
De dichtheid van de Aarde bedraagt 5,52 gram per kubieke centimeter. Daarmee is de Aarde de meest dichte planeet van het zonnestelsel. De grote dichtheid wordt veroorzaakt door de metallische kern en de rotsachtige mantel. Jupiter, met een massa van 318 aardmassa’s, heeft een veel lagere dichtheid omdat de planeet voornamelijk uit gassen als waterstof en helium bestaat.

De massa van de Aarde bedraagt 5,9722 * 1024 kilogram. Het volume bedraagt 1,08321*1012 kubieke kilometer.

De totale oppervlakte van de Aarde bedraagt ongeveer 509 miljoen vierkante kilometer waarvan 71% is bedekt door water en 29% door land.

Hoogste en laagste punten
De hoogste berg op Aarde is de Mount Everest. Deze steekt 8.848 meter boven het zeeniveau uit maar dit is niet het hoogste punt op Aarde; dit is het punt dat zich het verste van het centrum van de Aarde bevindt. Deze eer gaat naar de Mount Chimborazo in het Andes gebergte in Ecuador. Ofschoon de Chimborazo veel dichter bij het zeeniveau is dan de Everest bevindt deze berg zich wel 2.4 kilometer verder in de ruimte. Dit wordt veroorzaakt door de uitstulping van de Aarde aan de evenaar.

De Chimborazo in het Andesgebergte van Equador

De Chimborazo in het Andesgebergte van Equador

Het laagste punt op Aarde is de Marianen-trog in de Indische oceaan. De Marianen-trog bereikt een diepte van 11.034 kilometer onder zeeniveau.

De locatie van de Marianen trog in de Indische Oceaan

De locatie van de Marianen trog in de Indische Oceaan

Eerste publicatie: 29 juni 2013
Laatste keer bewerkt op: 4 maart 2017

Meer artikelen over onze planeet: De opbouw van de Aarde, Hoe oud is de Aarde? De atmosfeer van de Aarde – samenstelling, klimaat en weerDe afstand van de Aarde tot de ZonHoe snel beweegt de Aarde?Cruithne, de tweede maan van de Aarde?Nieuwe quasi-maan van de Aarde ontdekt