Astronomisch Nieuws

De Hubble Space Telescope bestudeerde HP Tau

Het Hubble-team heeft een mooie foto, gemaakt door de Hubble Space Telescope, van het drievoudige stersysteem HP Tau, vrijgegeven.

Hubble-afbeelding van HP Tau
HP Tau, een drietal oogverblindende sterren op zo’n 550 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Stier, straalt schitterend in de uitgeholde holte van een reflectienevel in de nieuwe Hubble-opname. Credit: NASA / ESA / G. Duchene, Université de Grenoble I / Gladys Kober, NASA & Catholic University of America.

HP Tau is een drievoudig stersysteem op een afstand van ongeveer 550 lichtjaar van de Aarde in de richting van het sterrenbeeld Taurus – Stier.

Het systeem is ook bekend als EPIC 247 EPIC 247592463, TIC 118521708 of IRAS 04328+2248 en bestaat uit de variabele sterren HP Tau, HP Tau G2 en HP Tau G3.

Een van de sterren, HP Tau, is bekend als een T Tauri ster, een type jonge variabele ster die nog niet is begonnen met kernfusie maar nog aan het evolueren is naar een hoofdreeksster zoals onze Zon.

T Tauri sterren zijn jonger dan 10 miljoen jaar – onze Zon is inmiddels 4,6 miljard jaar –  en worden vaak gevonden nog deels omringd door de wolken van gas en stof waaruit ze zijn ontstaan.

Zoals met alle variabele sterren varieert de helderheid van HP Tau in de tijd. Van T Tauri is bekend dat ze zowel periodieke als niet-periodieke helderheidsveranderingen ondergaan.

De willekeurige variaties kunnen te wijten zijn aan de chaotische aard van een zich ontwikkelende jonge ster, zoals instabiliteiten in de accretieschijf van stof en gas rond de ster, materiaal van die schijf fat op de ster valt en wordt verteerd, en uitbarstingen op het oppervlak van de ster.

De periodieke veranderingen kunnen het gevolg zijn van gigantische zonnevlekken die naar binnen en buiten het zicht draaien.

De positie van HP Tau in het sterrenbeeld Stier - Taurus.
De positie van HP Tau in het sterrenbeeld Stier – Taurus. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden – KStars

Een wolk van gas en stof, die zich rond de sterren buigt, schijnt met hun gereflecteerde licht.

Reflectienevels zenden zelf geen zichtbaar licht uit, maar schijnen als het licht van nabijgelegen sterren terugkaatst op het gas en stof, zoals mist die wordt verlicht door de gloed van de koplampen van een auto.

Hubble bestudeerde het HP Tau-systeem als onderdeel van een onderzoek naar protoplanetaire schijven, de schijven van materiaal rond sterren die in de loop van miljoenen jaren samensmelten tot planeten.

Eerste publicatie: 17 mei 2024
Bron: sci-news