Astronomisch Nieuws

De Hubble Space Telescope is weer in vol bedrijf

Hubble Space Telescope
De Hubble ruimtetelescoop is vernoemd naar Edwin P. Hubble

De Hubble Space Telescope is vrijdag 26 oktober 2018 weer in bedrijf genomen en beëindigde op 27 oktober 2018 alweer zijn eerste wetenschappelijke waarnemingen. Die waarnemingen waren van het ver verwijderde sterrenstelsel DSF2237B-1-IR. In dit sterrenstelsel vindt nog op grote schaal stervorming plaats en de Hubble deed er op infrarode golflengtes waarnemingen met de Wide Field Camera 3. De Hubble Space Telescope functioneert nu weer met behulp van drie gyroscopen nadat een back-up gyroscoop de afgelopen week met succes in bedrijf werd genomen.

Een gyroscoop is een apparaat dat de snelheid meet waarmee de telescoop draait en is nodig om de Hubble te draaien en te richten op nieuwe doelen. Op 5 oktober 2018 ging een van de gyroscopen kapot maar het Hubbleteam wist een dag later al een back-up gyroscoop te activeren. Helaas bleek dat deze gyroscoop ook niet goed functioneerde.

Afgelopen week werden er verschillende commando’s naar deze gyroscoop gestuurd waarbij het apparaat naar verschillende modes moest schakelen. Men dacht dat er ergens een blokkade was tussen de onderdelen in de gyroscoop en na enkele keren schakelen bleek dat alles weer naar behoren functioneerde. Hierna werd de gyroscoop een tijd lang getest om er zeker van te zijn dat de gyroscoop stabiel is. Alhoewel men het niet verwacht werden er wel additionele beveiligingen in de software aangebracht om te voorkomen dat de telescoop te snel zou gaan draaien.

Om de gyroscoop verder te kalibreren werden er afgelopen donderdag aanvullende bewegingen uitgevoerd met de telescoop en op vrijdag werden er wetenschappelijke waarnemingen gesimuleerd waaronder het draaien naar verschillende locaties aan de sterrenhemel en het richten op verschillende doelen. Al deze testen werden zonder problemen uitgevoerd.

Later op de vrijdag werd begonnen met het activeren van alle wetenschappelijke instrumenten zodat deze weer gebruikt kunnen worden. Hubble draaide daarna met succes naar zijn eerste doel sinds 5 oktober 2018 en begon aan zijn waarnemingen.

De Hubble is nu weer bezig met zijn normale wetenschappelijke programma en functioneert weer met drie gyroscopen. Hubble was ontworpen met een levensduur van 15 jaar in gedachten maar de telescoop functioneert nu al meer dan 28 jaar en levert nog steeds een enorm belangrijke bijdrage aan de astronomie. Het team achter de Hubble verwacht dat de telescoop tot diep in de jaren ’20 van deze eeuw gebruikt kan worden voor belangrijk wetenschappelijk onderzoek. De Hubble Space Telescope zal dan naast de nog te lanceren James Webb Space Telescope werken.

 

Eerste publicatie: 28 oktober 2018
Bron: NASA Hubblesite.org