Astronomisch Nieuws

De Hubble wordt 30 – kijk wat de telescoop fotografeerde op jouw verjaardag

De Hubble Space Telescope
De Hubble Space Telescope fotografeert al 30 jaar lang, 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar de onmetelijke ruimte. Credit: NASA

Binnenkort wordt de Hubble Space Telescope 30 jaar oud. NASA viert de verjaardag van de Hubble met een tweede lancering: een website waar je kan zien welke foto de Hubble maakte op jouw verjaardag!

Sinds 1990 maakt de Hubble 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar opnames van het heelal. De laatste 30 jaar heeft de Hubble een tipje opgelicht van het heelal en zijn er belangrijke ontdekkingen gedaan van de verste sterrenstelsels tot onze eigen ster en het eerste bewijs van waterdamp binnen de bewoonbare zone buiten ons eigen zonnestelsel.

Als je naar deze website gaat dan kan je zelf zien welke astronomische ontdekkingen de Hubble deed op je eigen verjaardag. Na het invullen van je geboortemaand en geboortedag krijg je een afbeelding met alle opties om die te delen op je sociale media. NASA zou het leuk vinden als je bij het delen de hashtag #Hubble30 gebruikt als herinnering aan de dertigste verjaardag van deze geweldige telescoop.

Als ik mijn eigen geboortedatum invul dan zie ik dat Hubble op die dag een deel van de Halternevel (M27) in het sterrenbeeld Vosje – Vulpecula heeft gefotografeerd.

Hubble opname van een deel van de Halternevel in het sterrenbeeld Vosje - Vulpecula
Op Kuuke’s verjaardag fotografeerde de Hubble Space Telescope een deel van de planetaire nevel M27, beter bekend als de Halternevel in het sterrenbeeld Vulpecula-Vosje.

Tik snel je eigen verjaardag in en zie wat Hubble op jouw verjaardag aan het doen was!

Eerste publicatie: 20 april 2020
Bron: NASA