Ruimtevaartnieuws

De InSight Mars lander begint aan zijn laatste maanden

Dankzij langdurige stofophoping op de zonnepanelen is de InSight lander mogelijk niet meer in staat om na de zomer wetenschappelijke gegevens te verzamelen.

Stof op InSight lander
Er heeft zich stof opgehoopt op de InSight Mars lander van de NASA. Dit blijkt uit deze foto die door de Instrument Deployment Camera van de ruimtesonde op 13 februari 2022 werd gemaakt. Credit: NASA/JPL-Caltech.

De InSight Mars lander van de NASA heeft de effecten van een recente stofstorm afgeschud waardoor de ruimtesonde waarschijnlijk nog een paar maanden wetenschappelijke gegevens kan verzamelen.

InSight ging op 7 januari 2022 in een veilige mode waarbij de instrumenten tijdelijk werden uitgeschakeld nadat een enorme stofstorm ervoor zorgde dat de lander op zonne-energie niet genoeg zonlicht kon opnemen. Het ruimtevaartuig kwam op 19 januari 2022 uit de veilige mode en de dingen worden nu langzaam weer normaal.

Enkele weken na het einde van de stofstorm op Mars produceren de zonnepanelen van de InSight-lander van de NASA bijna net zoveel stroom als voor de storm, aldus NASA in een blogpost van 15 februari 2022.

Dit is echter waarschijnlijk slechts een tijdelijk uitstel want InSight verliest op de lange termijn de strijd met het stof.  Het nieuw herwonnen vermogensniveau zou de lander in staat moeten stellen om het wetenschappelijk werk gewoon “tot de zomer” voort te kunnen zetten.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) landde in November 2018 in de buurt van de evenaar van Mars, op een missie om wetenschappers te helpen de interne structuur en samenstelling van de planeet als nooit tevoren te begrijpen. De lander heeft dit voornamelijk gedaan door marsbevingen te detecteren en te karakteriseren.

Leden van het missieteam gebruikten ook de communicatieapparatuur van InSight om de wiebeling van de rotatie-as van Mars nauwkeurig te volgen. Dit leverde informatie op over de kern van de planeet. InSight heeft ook een gravende warmtesonde aan boord maar die kleine graafmachine kon niet diep genoeg komen om de gewenste warmtestroomgegevens te retourneren.

De primaire missie van InSight duurde één Marsjaar, dat is ongeveer gelijk aan 587 aardse dagen. De lander is momenteel in gebruik tijdens een verlengde missie die tot het einde van het jaar wordt gefinancierd. Hoewel succes verre van gegarandeerd is zullen InSight-teamleden proberen de lander tot aan die finish te krijgen,

Nadat alle primaire wetenschappelijke doelstellingen van de missie zijn voltooid is nu het doel om de ruimtesonde in staat te stellen te werken tot aan het einde van zijn verlengde missie in december. Een passerende wervelwind of een nieuwe stofstorm die de stofophoping vergroot kan die tijdlijn veranderen.

Eerste publicatie: 21 februari 2022
Bron: NASA/space.com