Astronomisch Nieuws

De interstellaire komeet Borisov is rijk aan koolmonoxide

Hubble fotografeert komeet Borisov
Opname van komeet 2I/Borisov, gemaakt op 12 oktober 2019 door de Hubble Space Telescope. Credit: NASA/ESA/D. Jewitt (UCLA)

Waarnemingen gedaan met de Hubble Space Telescope hebben aangetoond dat de interstellaire komeet 2I/Borisov rijk is aan koolmonoxide. De verhouding Co is vergeleken met de hoeveelheid water erg hoog als men dit vergelijkt met kometen uit ons eigen zonnestelsel. Dit schrijft Jian-Yang Li van het Planetary Science Institute.

Volgens Li is het grootste nieuws dat dit de eerste meting is van de CO samenstelling in een monster dat afkomstig is van een andere ster. Vanwege de grote afstand tot een ander planetensysteem en de extreme zwakte van dergelijke objecten bij andere sterren was dit voorheen niet mogelijk.

Li verwacht dat er de komende jaren meer van dergelijke waarnemingen gedaan kunnen worden. Hij baseert dat op het feit dat er twee interstellaire objecten in twee jaar zijn gevonden en op de toenemende gevoeligheid van telescopen en onderzoekstechnieken. Deze komeet is misschien het begin van een nieuw tijdperk in het bestuderen van het ontstaan van exoplaneten.

Li is coauteur van het artikel “The Carbon Monoxide-Rich Interstellair Comet 2I/Borisov” dat is verschenen in het tijdschrift Nature Astronomy. Hoofdauteur is Dennis Bodewits van het Leach Science Center van de Auburn University.

De waarnemingen werden gedaan in het ultraviolet. Dit ultraviolette licht wordt door de atmosfeer van de Aarde tegen gehouden en dus werd de Hubble Space Telescope die in een baan om de Aarde draait hiervoor ingeschakeld.

De hoge concentratie CO is een aanwijzing dat de komeet uit een koud gebied komt. Dit kan zijn een relatief koude ster of ver weg van zijn moederster. Men denkt dat de komeet hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van een koude rode dwerg en dat heeft te maken met dat er in ons sterrenstelsel veel meer rode dwergen voorkomen dan andere hetere sterren. Echter, astronomen zijn nog steeds niet in staat om te beschrijven hoe planeetvorming daadwerkelijk plaatsvindt.

Komeet 2I/Borisov biedt wetenschappers een blik op hoe andere planeetsystemen mogelijk zijn ontstaan. Alle andere kometen die tot nu toe zijn bestudeerd zijn ontstaan in ons eigen zonnestelsel. Het is zeker dat deze komeet van een andere ster afkomstig is. Kometen worden vaak gezien als de oorspronkelijke bouwstenen van gasreuzen en hun grote manen in ons zonnestelsel. Deze komeet behoort dus tot de bouwstenen van exoplaneten rond een andere ster.

Het bestuderen van kometen is belangrijk want astronomen proberen nog steeds te begrijpen welke rol ze speelden in het ontstaan van planeten. Zo zouden ze een rol hebben gespeeld bij het verdelen van organisch materiaal onder de jonge planeten en mogelijk hebben ze water gebracht naar de jonge Aarde. Uitgaande van de samenstelling van 2I/Borisov vinden dergelijke activiteiten vermoedelijk ook plaats in andere planeetstelsels.

Astronomen hebben intussen duizenden exoplaneten gevonden maar men weet nog totaal niks over hun ontstaan en de daar bijbehorende processen. Deze komeet is het eerste voorbeeld van een andere ster waarvan astronomen rechtstreeks de samenstelling kunnen onderzoeken

Echter, uitgaande van deze ene komeet is er nog niks te zeggen over hoe planeten bij nadere sterren precies ontstaan.

 

 

Eerste publicatie: 23 april 2020
Bron: Spacedaily