De Japanse Hayabusa nadert asteroïde met de vorm van een dumpling

 

20180616-hayabusa-nadert-ryugu
De Japanse Hayabusa2 maakte deze foto van de asteroïde Ryugu met behulp van de Optical Navigation Camera-Telescope op 13 juli 2018 vanaf een afstand van ongeveer 920 kilometer. Credit: Ground observation team: JAXA, Kyoto University, Japan Spaceguard Association, Seoul National University. ONC Team: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Univers

Saturnus heeft een ravioli maan dus waarom zou er geen dumpling asteroïde kunnen bestaan? Een nieuwe foto van de asteroïde Ryugu die is gemaakt door de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 laat de Japanse onderzoekers denken aan een Japanse zoete dumpling.

De Hayabusa2 heeft de asteroïde Ryugu gefotografeerd op een afstand van 920 kilometer en uit die foto is al iets over de vorm te herleiden. Volgens Japanse astronomen heeft de asteroïde de vorm van een dango en dat is een Japanse zoete dumpling.

De afgelopen week vrijgegeven foto werd gemaakt op 13 juni 2018 met als doel de grootte van Ryugu beter te bepalen voorafgaand aan de aankomst op 27 juni 2018 bij de ongeveer 900 meter grote asteroïde. De Hayabusa2 heeft al eerder foto’s gemaakt van de asteroïde maar die werden gemaakt vanaf grotere afstand en waren veel minder duidelijk.

Als alles volgrens planning verloopt zal de Hayabusa2 de asteroïde Ryugu ongeveer een jaar bestuderen en worden er drie rovers en een lander naar het oppervlak gestuurd. De sonde die in een baan om de asteroïde blijft draaien zal ook met behulp van explosieven een verse inslag maken en dan samples verzamelen van het verse materiaal. Dit materiaal wordt in een speciale capsule naar de Aarde gestuurd waar het eind 2020 moet arriveren.

De Hayabusa2 is de opvolger van de Hayabusa die in juni 2010 geschiedenis schreef door materiaal van de rotsachtige asteroïde Itokawa naar de Aarde te brengen. Ryugu is een heel andere asteroïde die veel meer koolstof bevat. Het is het type asteroïde waarvan astronomen denken dat die in het verre verleden grote hoeveelheden water en koolstofhoudende moleculen naar de Aarde hebben gebracht.

Ook de NASA voert momenteel een missie uit die materiaal van een asteroïde moet gaan verzamelen. De OSIRIS-REx zal aan het einde van de zomer de 500 meter grote asteroïde Bennu bezoeken en in september 2023 materiaal van de asteroïde terugbrengen naar de Aarde.

Ow ja, die ravioli maan is de 35 kilometer grote maan Pan. Dat is een van de vele vreemd gevormde manen van Saturnus. Zo heeft de planeet met de ringen ook nog een maan met de vorm van een walnoot (Japetus) en Mimas die verdraaid veel op de Dead Star lijkt uit de Starwars films.

 

Eerste publicatie: 16 juni 2018
Bron: JAXA