Astronomisch Nieuws

De Japanse Hayabusa2 komt in een baan om Ryugu

Hayabusa2 op 40 kilometer afstand van asteroïde Ryugu
Deze opname is gemaakt op 24 juni 2018 en toont de asteroïde Ryugu vanaf een afstand van ongeveer 40 kilometer. Credit: JAXA

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 is met succes in een baan om de asteroïde Ryugu gekomen. De ruimtesonde gaat daar informatie verzamelen over de geboorte van het zonnestelsel en de oorsprong van leven. De Hayabusa2 is meer dan 3 jaar onderweg geweest om de asteroïde, die ongeveer 300 miljoen kilometer van ons is verwijderd, te bereiken.

De Japanse vluchtleiding maakte een vreugdedansje bij deze heuglijke gebeurtenis die ze beschrijven als vanuit Japan schieten op een doel in Brazilië dat slechts 6 centimeter groot is.

Het succes is enkele dagen voor Internationale Asteroïdendag behaald. Internationale Asteroïdendag is op 30 juni 2018 en is uitgeroepen door de Verenigde Naties om het bewustzijn voor de gevaren van een asteroïdeninslag op Aarde te vergroten en technologische ontwikkelingen om een dergelijk gevaar het hoofd te bieden te bevorderen.

Astronomen hopen dat ze door het bestuderen van Ryugu meer informatie kunnen verzamelen over de oorsprong van leven. Ryugu is een asteroïde die vermoedelijk rijk is aan organisch materiaal en water.

Ryugu is het Drakenpaleis uit de Japanse folklore. Het is een kasteel dat zich op de bodem van de oceaan bevindt. De asteroïde lijkt een beetje op een draaiende tol met een ruw oppervlak.

Volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA verkeert de Hayabusa2 in een uitstekende conditie en is de ruimtesonde klaar voor deel 2 van zijn klus. Die klus behelst het identificeren van geschikte locaties om monsters te nemen.

Impactor

Hayabusa2 heeft de grootte van een flinke koelkast en is uitgerust met zonnepanelen. Het is de opvolger van de Hayabusa, de eerste asteroïdenverkenner van JAXA. Hayabusa is slechtvalk in het Japans. Die ruimtesonde bezocht in 2010 een veel kleinere aardappelvormige asteroïde en verzamelde daar, ondanks vele tegenslagen, stofmonsters die naar de Aarde werden gebracht.

De Hayabusa2-missie kost een slordige 30 miljard Yen (ongeveer 235 miljoen euro); de verkenner werd in december 2014 gelanceerd en blijft de komende 18 maanden de asteroïde onderzoeken. Daarna keert de ruimtesonde met de samples terug naar de Aarde.

Hauabusa2 heeft 1302 dagen nodig gehad om Ryugu te bereiken en legde in die tijd 3,2 miljard kilometer af.

De materiaal van de asteroïde te verzamelen zal de ruimtesonde een “impactor” op de asteroïde afvuren en vlak boven het oppervlak moet exploderen en daarmee een twee kilogram zwaar koperen object in het oppervlak schiet. Hierbij moet een kleine krater ontstaan van enkele meter doorsnede.

De ruimtesonde zal uit deze krater “vers” materiaal dat nooit aan wind of straling is blootgestelde, verzamelen. Wetenschappers hopen dat dit materiaal antwoorden zal geven over enkele fundamentele vragen over leven en het heelal waaronder of er elementen zijn die vanuit de ruimte een bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van leven op Aarde.

De ruimtesonde zal met zijn camera en andere instrumenten het oppervlak bestuderen. Ook zal de verkenner drie mini MINERVA-II rovers lanceren en zal de Frans-Duitse lander MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout) op het oppervlak worden geplaatst.

 

Eerste publicatie: 27juni 2018
Bron: JAXA, phys.org