Ruimtevaartnieuws

De Japanse maanlander SLIM antwoordt niet meer

De Japanse Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) heeft niet gereageerd op signalen die de afgelopen dagen zijn gestuurd – maar men heeft nog niet alle hoop verloren.

een gouden kubus op het oppervlak van de maan te midden van grijs stof en rotsen
De Japanse SLIM-maanlander, in januari 2024 op het maanoppervlak gefotografeerd door LEV-2, een kleine rover die met SLIM naar de maan reisde. (Afbeelding tegoed: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University))

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA probeerde op 24 en 25 mei signalen naar de lander te sturen maar kreeg geen respons. Een laatste poging om het contact te herstellen werd op 27 mei gedaan maar ook dat leverde geen resultaat op. Hiermee kwam er een einde aan de contactperiode voor deze maand.

SLIM, ontworpen om nauwkeurige landingstechnieken uit te testen, landde op 20 januari 2024 op de Maan. Tot nu toe had JAXA maandelijks contact met de lander. In februari, maart en April wist de lander de ijskoude nacht op de Maan te overleven. Deze maannacht duurt twee aardse weken en de ruimtesonde was niet ontworpen om de nacht op de Maan te doorstaan. Toch hoopt JAXA dat ze de volgende maand, als de Zon de zonnepanelen weer kan beschijnen, weer contact kunnen leggen met de sonde.

Dit is niet de eerste uitdaging voor de SLIM-missie. Tijdens de landing faalde een van de stuwraketten. De lander overleefde de landing en behaalde daar mee zijn eerste doel om een zachte landing te maken binnen 100 meter van zijn beoogde landingsplek. Maar door het verlies aan stuwkracht landde de sonde met zijn zonnepanelen weggericht van de ochtendzon en dat betekende dat ze veel minder zonlicht ontvingen en dus minder elektriciteit konden opwekken.

Eind januari kreeg SLIM echter weer stroom en kon de lander zijn activiteiten hervatten, inclusief het terugsturen van een panoramisch beeld van de landingsplaats en andere gegevens.

In de korte tijd op de Maan heeft de SLIM-missie al nieuwe inzichten over het maanoppervlak onthuld, waaronder bewijs van het mineraal olivijn – het belangrijkste onderdeel van de bovenste mantel van de Aarde.

Er wordt ook aangenomen dat olivijn het hoofdbestanddeel is van de maanmantel, die 90% van de massa van de Maan uitmaakt. Deze bevinding heeft implicaties voor een beter begrip van de oorsprong van de Maan en kan de overtuiging ondersteunen dat deze is ontstaan uit puin dat is achtergebleven nadat de Aarde in botsing kwam met een ander hemellichaam.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen of het olivijn van de Maan daadwerkelijk afkomstig is van de aardmantel. Maar de aanwezigheid van olivijn is bevestigd.

SLIM vertegenwoordigt een nieuwe generatie goedkope maanlanders die uitsluitend afhankelijk zijn van zonnecellen in plaats van radio-isotoopverwarmingseenheden. Als gevolg hiervan werd verwacht dat de ruimtesonde een kortere operationele levensduur zou hebben en het moeilijk zou hebben tijdens de koude maannachten, die tot 14 aardse dagen kunnen duren, met temperaturen tot -170 °C.

SLIM heeft al veel waardevolle gegevens verzonden dan we vóór de lancering ooit hadden verwacht, zegt JXA op X. de ruimtevaartorganisatie zal de inspanningen voortzetten om de maanlander zo lang mogelijk actief te houden.

Eerste publicatie: 1 juni 2024
Bron: space.com/JAXA