Ruimtevaartnieuws

De laatste selfie van de InSight Mars Lander

Tijdens de laatste maanden op Mars zal de met stof bedekte sonde zich concentreren op het verzamelen van gegevens.

NASA heeft het laatste zelfportret gedeeld dat is gemaakt door de InSight lander. Op de foto zijn de aangekoekte zonnepanelen te zien die zijn opgegaan in het omringende regoliet. De InSight-missie zal naar verwachting dit jaar eindigen en de lander zal al zijn resterende vermogen nodig hebben om zoveel mogelijk wetenschappelijke gegevens te verzamelen.

Selfie van de Mars InSight Lander
Een panoramische selfie van de met stof bedekte InSight lander. Deze opname is gemaakt op 24 april 2022 en het zal, volgens NASA, de allerlaatste zijn. Credit: NASA/JPL-Caltech

In een persconferentie die afgelopen week werd gehouden kondigde NASA aan dat InSight waarschijnlijk eind 2022 alle operaties zal staken. Het einde van de missie is te wijten aan de hoeveelheid stof dat zich heeft opgehoopt op de zonnepanelen van de lander waardoor de hoeveelheid stroom die de ruimtesonde kan trekken, wordt beperkt.

Drie jaar lang heeft InSight gezwoegd op het oppervlak van Mars en heeft de ruimtesonde beelden gemaakt van de lucht van Mars en zijn seismometer gebruikt om marsbevingen te detecteren. Twee jaar probeerde de lander zijn “Mole”-warmtesonde te gebruiken om in het oppervlak van mars te graven, voordat het gereedschap vast kwam te zitten in de sponsachtige grond. Eerder deze maand ontdekte de lander de grootste tot nu toe bekende seismische activiteit op een andere planeet: een marsbeving van de vijfde magnitude die ergens in het binnenste van de planeet plaatsvond.

De lander gaf wetenschappers ook de beste blik ooit op het binnenste van Mars, evenals de geologische en seismologische systemen die vandaag de dag op de planeet aan het werk zijn. InSight heeft tot dusver 1313 marsbevingen gedetecteerd en zou er nog meer kunnen detecteren voordat de wetenschappelijke operaties eindigen.

Selfie van de Mars InSight Lander
Een van de met stof bedekte panelen van InSight. Credit: NASA/JPL-Caltech

Het einde van de missie is een sluipende zekerheid. De lander is eerder in veilige modi gedwongen door Martiaanse stofstormen. Noodmaatregelen hielpen om een deel van het stof van de panelen te krijgen. Men liet er opzettelijk marsstof opvallen om het los te maken, maar dergelijke acties lijken het onvermijdelijke alleen maar te hebben verlengd.

Deze laatste selfie werd gemaakt op 24 april 2022 en toont de hoeveelheid stof dat zich heeft opgehoopt op de zonnepanelen van het ruimtevaartuig. Het is veel meer stof dan aanwezig was in de eerste en tweede selfie van de lander die in december 2018 en tussen maart en april 2019 werden gemaakt.

De selfies zijn mozaïeken. Dit betekent dat ze aan elkaar zijn genaaid uit meerdere afbeeldingen die elk vereisen dat de cameradragende robotarm van de lander zich in een andere positie bevindt. Met een afnemende stroomvoorziening zijn de selfies gewoon niet de moeite waard om de batterijen leeg te pompen en de robotarm zal deze maand in zijn rustpositie worden verplaatst, aldus NASA.

Kathya Zamora Garcia, plaatsvervangend projectmanager voor InSight zei tijdens de persconferentie van vorige week dat de wetenschappelijke operaties van de lander al medio juli zouden kunnen eindigen maar dat het klimaat op Mars onvoorspelbaar is.

Hoeveel tijd InSight nog heeft is niet bekend maar we zullen de lander waarschijnlijk niet meer in zo’n mooi panorama zien.

Eerste publicatie: 26 mei 2022
Bron: NASA