De Leoniden in 2018

De radiant van de Leoniden
De radiant van de Leoniden. Het kaartje geldt voor 18 november 2018 – 06 uur.

Midden november bereiken de wispelturige Leoniden weer hun maximum. Deze jaarlijkse meteorenzwerm die op 17 november zal pieken is verantwoordelijk voor de meest intense meteorenstormen in de geschiedenis. Er zijn jaren bekend waarbij er 50.000 meteoren per uur werden waargenomen.

Wanneer kijken?

Maar een dergelijke meteorenstorm komt maar zeer zelden voor. Dit jaar hebben we helemaal pech want het overvloedig aanwezige maanlicht zal de helderste meteoren doen verdwijnen. De Leoniden hebben hun piek in de nacht van 17 november en de daaropvolgende morgen. Enkele dagen voor en na het maximum zijn er ook al Leoniden zichtbaar maar ook dan zal de Maan ervoor zorgen dat alleen de aller helderste meteoren zichtbaar zijn.

Het maximum van de Leoniden wordt dit jaar op 17 november omstreeks 20 uur verwacht. Om 7 uur in de ochtend staat de radiant op zijn hoogste punt maar om ongeveer half acht begint het te schemeren en om ongeveer 8 uur komt de Zon op. De Maan zal dit jaar flink storen want die is voor ongeveer driekwart verlicht. Bovendien gaat de Maan pas omstreeks 2 uur onder. De beste tijd om Leoniden te zien is omstreeks 6 uur in de ochtend. We kunnen dan vanuit onze contreien nog ongeveer 10 meteoren per uur verwachten.

Waar kijken?

De Leoniden hebben hun naam te danken aan het sterrenbeeld Leo – Leeuw van waaruit alle meteoren lijken te komen. Maar je kan in alle richtingen kijken om ze te zien. Als je rechtstreeks naar het sterrenbeeld Leeuw kijkt dan mis je de meteoren met de langste nalichtende sporen en dat zijn juist de mooiste om te zien. De Leoniden zijn het beste waar te nemen vanaf het noordelijk halfrond maar dat wil niet zeggen dat ze vanaf het zuidelijk halfrond niet zichtbaar zijn.

Waar komen die Leoniden vandaan?

De Leoniden zijn jaarlijks in november te zien als de Aarde de baan van de komeet Tempel-Tuttle doorkruist. Deze komeet draait iedere 33,3 jaar om de Zon heen en laat daarbij een spoor van stof achter in zijn baan. Als de Aarde door de baan beweegt dan vallen deze deeltjes richting ons oppervlak. De luchtweerstand zorgt ervoor dat deze deeltjes enorm worden verhit waardoor ze verdampen en oplichten als een heldere ster. Deze deeltjes hebben meestal de grootte van een zandkorrel tot maximaal een erwt en ze branden daarom altijd helemaal op in de atmosfeer. Deze deeltjes zijn te klein om de grond te halen.

Wat heb je nodig om ze te kunnen zien?

Meteoren zijn het beste met het blote oog te bekijken. Je hebt geen verrekijker of telescoop nodig. Ga naar uiten, zoek een donkere waarneemplek op. Neem een gemakkelijke tuinstoel of een ligbed mee zodat je omhoog kan kijken. Wacht ongeveer een half uur zodat je ogen goed aan de duisternis zijn gewend zodat je ook de zwakkere meteoren kan zien. In november zijn de nachten koud dus zorgt voor warme kleren en eventueel iets warms om te drinken.

 

Eerste publicatie: 14 november 2018