De Leoniden in 2020

De radiant van de Leoniden
De radiant van de Leoniden. Het kaartje geldt voor 17 november 2020 – 06 uur.

De volgende week zal de meteorenzwerm de Leoniden weer zijn maximum bereiken. Deze meteorenzwerm heeft jaarlijks op 17 of 18 november zijn maximum. De Leoniden zijn verantwoordelijk voor de grootste meteorenstormen in de geschiedenis. Er zijn meldingen van wel 50.000 meteoren per uur. Dergelijke stormen komen maar zelden voor en ook dit jaar wordt er geen uitbarsting verwacht.

Wanneer moet ik kijken?

Wat is voor dit jaar de beste tijd om meteoren te kijken? De Leoniden bereiken dit jaar hun maximum op 17 november maar de dagen er voor en erna is ook al een verhoogde activiteit zichtbaar. We hebben dit jaar geen last van storend maanlicht. We kunnen tijdens het maximum ongeveer 10 – 15 meteoren verwachten. De Leoniden hebben op 17 november omstreeks 8 uur hun maximum maar de radiant staat pas tegen 7 uur op zijn hoogste punt op ongeveer 60° boven de zuidoostelijke horizon. De meeste meteoren kunnen we omstreeks 6 uur zien want rond 07.30 uur gata het schemeren en iets na 8 uur komt de Zon op.

Waar kan ik Leoniden zien?

De Leoniden hebben hun naam te danken aan het sterrenbeeld Leo – Leeuw. Uit dit sterrenbeeld lijken alle meteoren vandaan te komen. Maar je kan in alle richtingen kijken om ze te zien. Het is zelfs geen goed idee om rechtstreeks naar het sterrenbeeld Leeuw te kijken want dan zie je alleen de meteoren met de kortste sporen en zie zijn het minst spectaculair.

De meteoren zijn vanaf het noordelijk halfrond het beste te zien maar ook waarnemers aan het zuidelijk halfrond kunnen Leoniden zien.

Door wat worden de Leoniden veroorzaakt?

De Leoniden zijn jaarlijks in november zichtbaar als de Aarde de baan van de komeet Tempel-Tuttle doorkruist. Deze komeet draait met een periode van ongeveer 33,3 jaar om de Zon en laat daarbij een spoor van stofdeeltjes achter.

Als de Aarde die stofdeeltjes raakt dan vallen er dus deeltjes komeet richting het oppervlak van de Aarde. Door de wrijving in de atmosfeer van de Aarde worden deze deeltjes sterk verhit en verbranden ze. Op dat moment kunnen wij ze zien en noemen we ze meteoren.

Deze stofdeeltjes zijn gewoonlijk niet groter dan een korreltje zand of een erwt. Hierdoor verbranden ze helemaal in de atmosfeer en komen ze niet op het oppervlak van de Aarde terecht. Meteoren die wel deze hele reis weten te overleven en de grond raken noemen we meteorieten. Het is onwaarschijnlijk dat de Leoniden meteorieten zullen opleveren.

Wat heb je nodig om meteoren te zien?

Meteoren zijn met het ongewapende oog zichtbaar, je hebt geen speciale instrumenten nodig om ze te kunnen zien. In deze tijd van het jaar is het wel al koud dus warme kleding is aan te bevelen, zeker als je een aantal uren buiten gaat staan.

Eerste publicatie: 15 november 2020