De Lyriden – restanten van komeet Thatcher

Lyriden - radiant
De radiant van de Lyriden naast de heldere ster Wega in het sterrenbeeld Lier.

Eind april kunnen waarnemers op het noordelijk halfrond weer genieten van de jaarlijkse meteorenzwerm de Lyriden. Deze meteorenzwerm is ontstaan uit het stof van een komeet die met een periode van eeuwen om de Zon draait. De Lyriden zijn actief tussen 16 april en 25 april. Dus waarnemers kunnen, bij helder weer, gedurende deze periode Lyriden zien.

De piek van de Lyriden valt dit jaar op 22 april 2019 omstreeks 22 uur. De radiant staat om 6 uur op zijn hoogste punt aan de hemel. Het gaat omstreeks 05.45 uur schemeren en om 06.30 komt de Zon op. We hebben dit jaar geen last van storend maanlicht. De Lyriden zijn het beste waar te nemen op 22 april rond 04:00 uur. Dat is niet ideaal want de Lyriden hebben een korte piek. Het komt er dus op neer dat voor ons de verschijning van de Lyriden erg ongunstig is; we zullen slechts enkele Lyriden per uur kunnen zien.

Waar te kijken?

De radiant van de Lyriden bevindt zich in het sterrenbeeld Lier – Lyra ten noordoosten van de heldere ster Wega op de grens met het sterrenbeeld Hercules. Wega is deze tijd een van de helderste sterren aan de sterrenhemel. Kijk niet rechtstreeks naar de radiant want dan mis je de meteoren met het langste nalichtende spoor.

Door wat worden de Lyriden veroorzaakt?

De Lyriden zijn kleine stukjes van de komeet C/1861 G1 Thatcher. Dit is een langperiodieke komeet die met een periode van 415 jaar om de Zon draait. Stukjes puin die in het kielzog van de komeet worden achtergelaten zijn jaarlijks zichtbaar. De laatste periheliumdoorgang van de komeet Thatcher, de dichtste nadering tot de Zon, was in 1861. De eerstvolgende zal pas in 2276 plaatsvinden.

Meteorenregens vinden plaats als de Aarde de baan van de komeet doorkruist en botst met een spoor van deeltjes van de komeet. Dat verklaart ook waarom een meteorenregen jaarlijks omstreeks dezelfde periode zichtbaar is en altijd uit dezelfde richting aan de sterrenhemel lijkt te komen. Als de stofdeeltjes van de komeet in de atmosfeer verbranden laten de meteoren een oplichtend spoor na en dat is bij ons ook wel bekend als “vallende sterren”.

De Lyriden behoren tot de oudste opgetekende meteorenzwermen. Waarnemingen gaan terug tot 687 voor Christus. Om de Lyriden te zien heb je geen speciale uitrusting nodig. Zoek een donkere plek op en kijk geduldig naar de sterrenhemel.

 

Eerste publicatie: 20 april 2020