Waarnemen

De Meteorenzwerm der Draconiden in 2022

De Meteorenzwerm der Draconiden heeft op 8 en 9 oktober zijn jaarlijkse maximum. Helaas zal de Volle Maan op 9 oktober alle zwakke meteoren overstralen zodat er vermoedelijk heel weinig meteoren zichtbaar zullen zijn.

Radiant Draconiden
De radiant van de Draconiden bevindt zich in de buurt van de kop van de draak. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden/Cartes du Ciel

De Draconiden worden veroorzaakt doordat de Aarde door het door de komeet 21P/Giacobini-Zinner achtergelaten puin – stof en steentjes – beweegt. Deze komeet passeert de Aarde iedere 6,6 jaar. De laatste periheliumdoorgang – het punt in de baan waarop de afstand tot de Zon het kleinst is – had de komeet op 10 september 2018 en dat was tevens slechts enkele minuten nadat de dichtste nadering tot de Aarde werd gemaakt.

De laatste Jaren zijn de Draconiden relatief rustig en produceren ze slechts enkele meteoren en zijn er geen grote uitbarstingen van de activiteit. Maar dat is wel eens anders geweest want in 1933 en 1946 waren er duizenden meteoren per uur zichtbaar.

Uitbarstingen als deze en kleinere in 1926, 1952, 1985, 1998 en 2011 lijken alleen plaats te vinden als de Aarde net binnen de baan van komeet Giacobini-Zinner is en net als de komeet ons voorbij is gevlogen.

De Draconiden worden soms ook wel de Giacobiniden genoemd, naar de Franse astronoom Michel Giacobini die komeet 21P/Giacobini-Zinner ontdekte.

Waar kan ik de Draconiden zien?

Meteorenzwermen worden vernoemd naar het sterrenbeeld van waaruit alle meteoren lijken te komen. Vanaf de Aarde gezien lijken de Draconiden zo ongeveer uit de richting van het sterrenbeeld Draak – Draco te komen.

Ondanks zijn grootte en aanduiding als het op zeven na grootste sterrenbeeld is het geen opvallend sterrenbeeld. De naam komt van het Latijnse woord “draco”, wat “enorme slang” betekent. Het sterrenbeeld kronkelt inderdaad als een slang door de noordelijke sterrenhemel.

Om de Draconiden te bekijken ga je naar de donkerste locatie die je kan vinden, leun achterover en ontspan. Je hebt geen apparatuur zoals een telescoop of verrekijker nodig. Het geheim is om zoveel mogelijk van de sterrenhemel te kunnen overzien. Laat je ogen ongeveer 30 minuten wennen aan de donkerte.

Wat is de beste tijd om de Draconiden te zien?

De Draconiden bereiken dit jaar op zondag 9 oktober 2022 omstreeks 3 uur hun maximum. De radiant staat om 18 uur op zijn hoogste punt. De Draconiden zijn dus het best waar te nemen op 8 oktober omstreeks 20 uur. Kijk dan richting noordwesten. De Maan zal helaas ontzettend sturen. Bovendien wordt er geen verhoogde activiteit verwacht dus het aantal zichtbare meteoren zal vermoedelijk zeer gering zijn.

De piekdagen zijn de beste dagen om meteoren van de Draconiden te zien maar je kan sporadische Draconiden zien tussen 6 oktober en 10 oktober.

Door wat worden de Draconiden veroorzaakt?

Deze Meteorenzwerm wordt veroorzaakt door de komeet 21P/Giacobini-Zinner. Deze komeet werd op 20 december 1900 gevonden door de Franse astronoom Michel Giacobini van de sterrenwacht van Nice in Frankrijk. De komeet werd op 23 oktober 1913 herontdekt door Ernst Zinner.

Het is een kleine komeet met een doorsnede van slechts 2 kilometer en de komeet heeft 6,6 jaar nodig om eenmaal om de Zon te draaien.

Iedere keer als deze “vuile sneeuwbal” door het binnenste zonnestelsel beweegt werpt de kern van de komeet ijs en stof de ruimte in. Als de Aarde door dit stofspoor beweegt worden de komeetdeeltjes in de atmosfeer van de aarde verhit en verbranden ze. Deze oplichtende sporen kunnen wij dan aan de sterrenhemel zien.

Eerste publicatie: 6 oktober 2022
Bron: NASA