De ontdekking van de planeet Neptunus

Neptunus vergeleken met de Aarde
Neptunus vergeleken met de Aarde

De planeet Neptunus werd op 23 september 1846 ontdekt. Dat is vandaag dus precies 170 jaar geleden.

Neptunus werd op 23 september 1846 voor het eerst waargenomen door de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle echter als ontdekker van Neptunus wordt meestal de Franse astronoom Urbain Le Verrier genoemd.

Le Verrier was een Franse ingenieur en chemicus die zich vanaf 1839 bezighield met de studie van de banen van de planeten. Op basis van verstoringen in de baan van Uranus berekende ij in 1846 de positie van de onbekende planeet. Deze berekeningen stuurde hij naar de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle die de planeet op 23 september 1846 op de berekende positie waarnam.

Le Verrier moet de ontdekking van Neptunus eigenlijk delen met de Engelsman John Couch Adams want die had eind 1845 ook al dergelijke berekeningen gedaan. Ook de berekeningen van John Couch Adams waren correct.

Op 23 september 1846 wordt de planeet Neptunus voor het eerst waargenomen door de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle. Deze Duitser is echter niet de geschiedenisboeken ingegaan als de ontdekker van de planeet. Als ontdekker wordt meestal de Franse astronoom Urbain Le Verrier genoemd.

Urbain Le Verrier
Urbain Le Verrier berekende de positie van Neptunus tot op één graad nauwkeurig

Deze Fransman, die eerst als ingenieur en later als chemicus heeft gewerkt, heeft zich sinds 1839 helemaal aan de planetenstudie gewijd. In 1846 berekent hij, op basis van de storingen in de beweging van de planeet Uranus, waar de onbekende planeet zich moet bevinden. Hij stuurt zijn berekeningen naar de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle en die neemt de nieuwe planeet op 23 september 1846 voor het eerst waar. De nieuwe planeet wordt Neptunus genoemd.

De eer van de ontdekking van Neptunus moet Le Verrier eigenlijk delen met de Engelsman John Couch Adams die eind 1845 al soortgelijke berekeningen had gedaan.

Uit aantekeningen blijkt dat ook Galileo Galilei omstreeks 1612 Neptunus al heeft waargenomen. Hij herkende echter niet dat hij met een planeet te maken had. Dit geld ook voor de Franse astronoom Jérôme Lalande die de planeet in 1795 waarnam zonder te weten dat het een planeet was.

Urbain Le Verrier is één van de 72 Fransen wiens namen op de Eiffeltoren staan. Neptunus is de achtste en verst verwijderde planeet van ons zonnestelsel.

Meer leren over Neptunus: http://www.kuuke.nl/zonnestelsel/neptunus/

Eerste publicatie: 23 september 2016