De Perseïden in 2018

De Perseïden in 2018
De Perseïden in 2018. De sterrenkaart is gemaakt voor 13 augustus 03:30 uur maar is ook voor de dagen er voor en er na bruikbaar.

De Perseïden zijn de populairste meteorenzwerm van het jaar en dit jaar is het zelfs de beste meteorenzwerm die we kunnen waarnemen. Gedurende het maximum zullen er ongeveer 60 – 70 meteoren per uur zichtbaar zijn maar tijdens een uitbarsting zoals in 2016 bijvoorbeeld kan dat aantal oplopen tot 150 – 200 meteoren per uur.

De Perseïden zijn zichtbaar in de nacht van 11 op 12 augustus en in de nacht van 12 op 13 augustus waarbij in de laatste nacht vermoedelijk de meeste meteoren zichtbaar zullen zijn. We hebben dit jaar niet veel last van de Maan want het is net Nieuwe Maan geweest en de smalle maansikkel zal onder zijn voordat de Perseïden actief worden. De Perseïden zijn rijk aan vuurballen dus het is extra de moeite waard om eens een paar uur nachtrust op te offeren en naar buiten te gaan.

Wanneer kijken?

Tussen 17 juli en 24 augustus zal de Aarde de baan van komeet Swift-Tuttle doorkruisen. Op 12 augustus zal de Aarde door het dichtste, stoffigste deel van de baan bewegen en dit is dan ook de dag waarop het maximum van de Perseïden valt. Maar ook de dagen voor en na 12 augustus is er al een verhoogde activiteit zichtbaar. De Perseïden zijn vanaf het noordelijk halfrond het beste zichtbaar. Het enige wat je moet doen is een donkere plek uitzoeken zonder storend stadslicht zodat je comfortabel kan waarnemen. Een beetje geduld hebben is ook handig.

Het maximum van de Perseïden valt dit jaar op maandag 13 augustus omstreeks 8 uur in de ochtend. De radiant staat aan het einde van de nacht op zijn hoogste punt aan de hemel. Het gaat omstreeks 05:45 uur schemeren en de Zon komt om bijna half zeven op. De beste tijd om de Perseïden te bekijken is dus in de nanacht omstreeks 3 of 4 uur.

De herkomst van de Perseïden

Komeet Swift-Tuttle is het grootste object dat regelmatig de Aarde passeert, de komeet heeft een kern van ongeveer 26 kilometer doorsnede. De laatste keer dat de komeet de Aarde passeerde was in 1992 en de volgende keer zal pas in 2126 zijn.

Als je naar meteoren kijkt dan zie je eigenlijk de stofdeeltjes van de komeet die verhit worden als ze de atmosfeer raken en als gevolg van de hoge wrijving verbranden. De stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle raken de atmosfeer met een snelheid van ongeveer 59 kilometer per seconde. De stofdeeltjes van de Perseïden zijn veel te klein om de grond te raken, ze zijn veelal niet groter dan een zandkorreltje.

Hoe kijken?

Om een meteorenzwerm goed te kunnen zien moet je een zo groot mogelijk gezichtsveld hebben. Ga naar een donker gebied en laat daar je ogen ongeveer 30 minuten wennen aan de donkerte. Tijdens het maximum kan je ongeveer 60-70 meteoren per uur verwachten en dat is gelijk aan ongeveer 1 meteoor per minuut. Als je waarneemplaats erg donker is kan je ook de erg zwakke meteoren zien maar Perseïden vertonen ook regelmatig heldere vuurballen.

Neem een gemakkelijke tuinstoel mee of een ligbed zodat je al liggende naar boven kan kijken. Gezien de tijd van het jaar, waarin nachten soms al fris kunnen zijn is het handig om ook voor warme kleding te zorgen mocht dat nodig zijn. Augustus is de tijd dat er nog genoeg muggen rondvliegen dus iets om je tegen insectenbeten te beschermen is ook wel handig.

 

Eerste publicatie: 8 augustus 2018