De Perseïden in 2019

De Perseïden in 2019
De Perseïden in 2019. De sterrenkaart is gemaakt voor 13 augustus 03:30 uur maar is ook voor de dagen er voor en er na bruikbaar.

De heldere Perseïden zijn vermoedelijk wel de meest populaire meteorenzwerm van het jaar. Helaas hebben we dit jaar dan wel heel veel last van de bijna Volle Maan waardoor er weinig meteoren over zullen blijven. Gelukkig zijn de Perseïden rijk aan heldere vuurballen en die kan je ondanks het storende maanlicht nog wel zien.

Toeschouwers kunnen in de nacht van 12 op 13 augustus gemiddeld 10-15 meteoren per uur verwachten. Tijdens een maanloze nacht kunnen dit er veel meer zijn. In 2016 was er een uitbarsting van de Perseïden en toen kon men 150 – 200 meteoren per uur zien.

Hoe moet ik waarnemen?

Om de meeste Perseïden te kunnen zien ga je naar de donkerste locatie die je kan vinden. Neem een gemakkelijke tuinstoel mee. Als je achterover geleund in je stoel ligt kan je de meeste meteoren zien. Vroeg in de nacht zullen er minder meteoren zichtbaar zijn maar ze hebben wel een langer nalichtend spoor. Later in de nacht kan je meer meteoren per uur verwachten want dan komt de radiant hoger boven de horizon uit. Bevindt je je op wat meer zuidelijke breedtegraden dan kan je het beste richting noordoosten kijken om meer meteoren te zien.

Als je de Perseïden aan het waarnemen bent dan kan je tot ongeveer 2 uur ’s nachts ook de planeet Saturnus zien. Mars is zichtbaar tot ongeveer 4 uur in de morgen. Venus en Jupiter gaan vroeg onder. Venus om ongeveer 21.30 uur en Jupiter om ongeveer 11 uur. Deze planeten zijn dus niet meer te zien voor de Perseïden hun maximum bereiken.

Wanneer zijn de Perseïden zichtbaar?

De Aarde beweegt van 17 juli tot 24 augustus door de baan van de komeet Swift-Tuttle heen. Omstreeks 12-13 augustus beweegt de Aarde door het meest dichte gedeelte en dat is dan ook het maximum van de zwerm. Maar ook voor en na dit maximum zijn er ook meteoren van de Perseïden te zien. Het maximum valt dit jaar op 13 augustus omstreeks 14 uur. De radiant staat omstreeks 7 uur op zijn hoogste punt maar dan is het al licht. Dit jaar is het bijna Volle Maan, die zal dus flink storen. De Maan gaat omstreeks 5 uur onder. De beste tijd om Perseïden waar te nemen is dus kort voor het aanbreken van de schmering.

De Perseïden zijn het beste zichtbaar vanaf het noordelijk halfrond tot ongeveer mid-zuidelijke breedtegraden. Alles wat je nodig hebt is een donkere omgeving, een gemakkelijke tuinstoel en een beetje geduld.

Door wat worden de Perseïden veroorzaakt?

Komeet Swift-Tuttle is het grootst bekende object dat periodiek de Aarde passeert. De kern van de komeet is ongeveer 26 kilometer groot. De komeet passeerde in 1992 voor het laatste de Zon en zal pas weer in 2126 terugkeren. Maar in de tussentijd zullen we de komeet niet vergeten want jaarlijks beweegt de Aarde door het stof dat de komeet in zijn baan om de Zon heeft achtergelaten en kunnen wij genieten van de Perseïden.

Naar wat kijk ik eigenlijk?

Als je achterovergeleund naar een meteorenzwerm kijkt dan kijk je eigenlijk naar stukjes afval van een komeet die door de wrijving met de atmosfeer worden verhit en verbranden. Meteoren kunnen snelheden tot wel 60 kilometer per seconde bereiken. Als ze in de ruimte zijn dan noemen we deze komeetdeeltjes “meteoriden”. Als ze de atmosfeer van de Aarde doorkruisen dan noemen we ze “meteoren”. Mocht een deeltje het aardoppervlak bereiken dan noemen we het een “meteoriet”. De meeste meteoren van de Perseïden zijn veel te klein om als een meteoriet op Aarde terecht te komen. Ze zijn veelal niet groter dan een zandkorreltje.

Wat heb je nodig om meteoren te kunnen kijken?

Om een meteorenzwerm goed te kunnen bekijken moet je een zo groot mogelijk deel van de sterrenhemelkunnen overzien. Ga er van uit dat je een aantal uren gaat waarnemen. Zoek een donkere plek op en laat je ogen ongeveer 30 minuten aan de duisternis wennen. Als er 60 – 70 meteoren per uur worden voorspeld dan betekent dit dat je gemiddeld een maal per minuut een meteoor kan zien. Dit kunnen hele zwakke meteoren zijn maar ook hele heldere meteoren.

Zorgt voor een gemakkelijke tuinstoel of een stretcher om op te liggen. Neem wat te eten en te drinken mee (alcohol kan het gezellig maken maar of je er meer meteoren door zit staat te betwijfelen) en gezien de tijd van het jaar is het ook verstandig om muggenspray mee te nemen. Ontspan en geniet van het schouwspel aan de sterrenhemel.

 

Eerste publicatie: 7 augustus 2019