Zonnestelsel Nieuws

De ringen van Jupiter van binnenuit gezien

Juno fotografeert de ringen van Jupiter
op 26 augustus 2016 fotografeerde de Juno ruimtesonde van de NASA de ringen van Jupiter van binnenuit. De heldere ster linksboven is Betelgeuze van het sterrenbeeld Orion. Credit: NASA/JPL

Tijdens de allereerste scheervlucht die de Juno op 27 augustus 2016 maakte over de polen van Jupiter heen is ook de allereerste foto van het zwakke ringensysteem van de planeet gemaakt. De foto zijn van binnenuit gemaakt met de heldere ster Betelgeuze van het sterrenbeeld Orion op de achtergrond. De foto is tijdens een persconferentie op 25 mei 2017 vrijgegeven. Op de foto zijn de stofringen ongeveer 64.000 kilometer verwijderd van de Juno terwijl de heldere ster Betelgeuze zich op een afstand van honderden lichtjaren bevindt. De sterrenhemel vanaf Jupiter is dezelfde als die wij vanaf de Aarde kunnen zien.

De Juno ruimtesonde draait in een wijde baan om de polen van Jupiter heen en iedere 53,5 dagen volgt er een duikvlucht over de polen waarbij alle wetenschappelijke instrumenten gegevens verzamelen. De eerste van die duikvluchten werd op 27 augustus 2016 gemaakt.

Juno fotorafeert Betelgeuze en de ringen van Jupiter
De ringen van Jupiter met op de achtergrond het sterrenbeeld Orion ingetekend. Credit: NASA/JPL

De ongeveer 1 miljard euro kostende Juno missie werd in augustus 2011 gelanceerd en arriveerde op 4 juli 2016 in een baan om Jupiter. De ruimtesonde is uitgerust met acht wetenschappelijke instrumenten die de structuur, samenstelling, magneetveld en de zwaartekracht van de planeet onderzoeken. Het belangrijkste doel van de missie is kennis vergaren over het ontstaan en de evolutie van Jupiter. Deze informatie draagt dan eer bij over onze kennis van de geschiedenis van het zonnestelsel in zijn algemeenheid. De Juno-missie duurt nog tot februari 2018.

Het ringensysteem van Jupiter is veel zwakker en kleiner dan de beroemde ringen van Saturnus. Galileo Galilei ontdekte de ringen van Saturnus al in 1610 maar de ringen van Jupiter weden pas in 1979 ontdekt toen de Voyager 1 een scheervlucht maakte langs de planeet.

Het ringensysteem van Jupiter bestaat uit drie hoofdcomponenten: twee zwakke buitenste ringen, een brede platte hoofdring en een dikke binnenste ring. De ringen zijn vermoedelijk ontstaat door stof dat is vrijgekomen door inslagen op de kleine binnenmanen.

Overigens hebben alle vier de gasplaneten (Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus) ringen.

Eerste publicatie: 28 mei 2017
Bron: NASA/JPL