De samenstelling van Mars

Schematische opbouw van de planeet Mars
Schematische opbouw van de planeet Mars

Mars wordt wel de rode planeet genoemd en dat is met een hele goede reden: de oppervlakte bevat relatief veel geoxideerd ijzer en ook het gesteente heeft een roodachtige kleur. We zouden voorzichtig kunnen stellen dat Mars roest maar de rode kleur vertelt ons niet alles over de samenstelling van de planeet.

Stoffige korst

Het stof dat het oppervlak van Mars bedekt bestaat uit een fijn talkachtig poeder. Onder deze stoflaag bevindt zich de korst die uit vulkanisch basaltgesteente bestaat. De bodem van Mars bevat voedingsstoffen als natrium, kalium, chloride en magnesium. De korst is ongeveer 50 kilometer dik.

Men denkt dat de korst van Mars uit één geheel bestaat. Er zijn geen aanwijzingen voor het voorkomen van plaattektoniek zoals op Aarde. Omdat er geen beweging is in de korst kan de onderliggende lava slechts op slechts een paar plaatsen aan de oppervlakte komen. Dit heeft geleid tot een paar immense vulkanen die hoog boven het oppervlak uitsteken.

Mantel en kern

Het ziet er naar uit dat er al enkele miljoenen jaren geen vulkanische activiteit meer voorkomt op Mars. De mantel die zich onder de korst ligt bevindt zich in een sluimerende toestand. Deze mantel bestaat voornamelijk uit silicium, zuurstof, ijzer en magnesium en heeft vermoedelijk het voorkomen van een zachte steenachtige pasta. De mantel heeft een dikte van 5400 tot 7200 kilometer.

In het centrum van de planeet bevindt zich een vaste kern bestaande uit ijzer, nikkel en zwavel. De kern heeft een grootte van ongeveer 3000 tot 4000 kilometer. Deze kern beweegt niet en daarom heeft Mars dan ook geen magneetveld. Zonder magneetveld heeft kosmische straling vrij spel en ook dit maakt de planeet onherbergzaam.

Als er al leven op de planeet zou voorkomen dan heeft dit te maken met de sterke straling uit de ruimte. Astronomen zijn continue op zoek naar leven op deze fascinerende planeet maar tot op heden is er geen bewijs gevonden dat er leven is of ooit leven is geweest.

Water en atmosfeer

De temperatuur op Mars is te laag voor het voor langere tijd vloeibaar houden van water maar structuren aan het oppervlak duiden er op dat er in het verleden wel water heeft gestroomd.

Immense stofstorm op Mars, waargenomen vanuit een baan om de planeet
Immense stofstorm op Mars, waargenomen vanuit een baan om de planeet

Tegenwoordig komt er water voor in de vorm van ijs dat zich in de bodem bevindt en ijslagen in de poolkappen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de -60° Celsius maar die kan wel sterk variëren van -125° Celsius aan de polen in de winter tot 20° Celsius aan de evenaar in de zomer.

De atmosfeer van Mars is veel te ijl om leven zoals wij dat kennen mogelijk te maken. De atmosfeer bestaat voor ongeveer 95% uit koolstofdioxide. De ijle atmosfeer kan daarnaast ook erg stoffig worden. Stofstormen kunnen grote delen van de planeet bedekken en verschillende weken aanhouden.

Het kan ook sneeuwen op Mars. Niet in de vorm van watersneeuw maar in de vorm van koolstofdioxidesneeuw. De sneeuwvlokken zijn erg klein; ongeveer de grootte van een rode bloedcel!

 

Eerst publicatie: 31 maart 2013
Laatste keer bewerkt op: 2 oktober 2017

Meer artikelen over Mars