Neptunus

De samenstelling van Neptunus

de ijsreuzen Uranus en Neptunus
Uranus en Neptunus, de ijsreuzen in ons zonnestelsel. Credit: Wikipedia Commons

Neptunus en Uranus staan bekend als de “ijsreuzen”. Ze bestaan uit meer ijsachtig materiaal dan Jupiter en Saturnus hetgeen ze tot een aparte klasse binnen de gasreuzen maakt.

Onder de wolken

De eerste laag van de koude atmosfeer van Neptunus bestaat voornamelijk uit waterstof en helium. De blauwachtige kleur komt van de sporen methaan in de lucht. De blauwe kleur is veel helderder dan de kleur van Uranus die meer naar het groene neigt en dat geeft aan dat er nog iets anders is wat van invloed is op de kleur.

Neptunus is na Jupiter en Saturnus de zwaarste planeet. Net zoals de andere gasreuzen heeft de planeet geen duidelijk oppervlak. Gas gaat over in een laag van van ijs en water. De water-ammoniak oceaan dient als de mantel van de planeet en bevat tien keer meer massa dan de Aarde. De temperatuur in de mantel varieert tussen 1727° Celsius en 4727° Celsius. Op grote diepte kan het methaan transformeren tot diamanten kristallen.

Net zoals de Aarde heeft Neptunus een rotsachtige kern die bestaat uit ijzer en andere elementen. De kern heeft een massa die net iets groter is als de massa van de Aarde. De temperatuur in de kern kan oplopen tot 5127° Celsius.

Vreemde ringen

Net zoals de andere gasplaneten heeft ook Neptunus een ringenstelsel. Echter het zijn een beetje vreemde ringen die een andere samenstelling hebben dan de ringen van Jupiter, Saturnus of Uranus. Er zijn momenteel 6 ringen bekend die zeer duidelijk van elkaar zijn gescheiden. Die scheiding is veel duidelijk dan bij de andere planeten en ze wordt mogelijk veroorzaakt door één van de manen van Neptunus. De ringen bestaan uit ijsdeeltjes en silicaten en hebben een roodachtige kleur.

Een gekantelde magnetosfeer

Neptunus heeft een ongebruikelijk magneetveld dat gekanteld ligt ten opzichte van de rotatieas. Het magneetveld is 27 keer sterker dan het magneetveld van de Aarde. Dit magneetveld maakt een hoek van 47° en wordt waarschijnlijk aangedreven door bewegingen in de mantel van de planeet. Deze bewegingen zorgen ook voor de zeer hoge windsnelheden die op de planeet voorkomen.

 

Eerste publicatie: 16 december 2012
Laatste wijziging: 3 oktober 2017

Meer over Neptunus