Venus

De samenstelling van Venus

Sif Mons op Ishtar Terra
De vulkaan Sif Mons op het zuidelijke deel van Ishar Terra. Deze schildvulkaan is ongeveer 2 kilometer hoog en heeft aan de basis een doorsnede van 300 kilometer

Ofschoon Venus qua grootte en massa erg op de Aarde lijkt zijn de atmosfeer en het oppervlak totaal anders.

Het oppervlak van Venus

Het oppervlak van Venus is onzichtbaar voor ons omdat de planeet is bedekt met een enorm dik wolkendek. We kunnen alleen met behulp van radar door de wolken heen kijken. De oppervlakte bestaat uit gesteente maar anders dan Mars en Mercurius die bedekt zijn met kraters, heeft Venus een relatief glad oppervlak.

In de periode dat de planeten werden gevormd in het jonge zonnestelsel verliep alles erg chaotisch. Grote rotsblokken sloegen in op het oppervlak van net gevormde planeten en hun manen. Hoe komt het dat Venus er zo onbeschadigd uitziet? Was Venus nu zo buitengewoon gelukkig en ontsnapte de planeet aan grote schade? Het is aannemelijker dat het oppervlak van de planeet ten gevolgde van vulkanische activiteit totaal veranderd is. Venus heeft veel meer vulkanen dan de Aarde en ze zijn ook nog eens groter dan de Aardse vulkanen.

Het merendeel van Venus is bedekt met gladde vulkanische vlaktes. Er zijn twee duidelijke continenten zichtbaar op de planeet: Ishtar Terra in het noorden met een grootte vergelijkbaar met Australië en Aphrodite Terra net ten zuiden van de evenaar met een grootte die vergelijkbaar is met de grootte van Afrika.

Op Aarde zijn de continenten gevormd door plaattektoniek. De continenten op Venus zijn niet door plaattektoniek gevormd en ook liggen er geen oceanen om de continenten heen. De temperatuur aan het oppervlak van de planeet is hoog genoeg om lood te smelten dus vloeibaar water zullen we er nooit aantreffen. Wetenschappers denken dat een hele grote verandering van het oppervlak die mogelijk 300 tot 500 miljoen jaar geleden plaatsvond een einde maakte aan plaattektoniek en er voor heeft gezorgd dat de korst van de planeet één geheel vormde.

De dikke atmosfeer van Venus beschermd de planeet ook nu nog tegen grote inslagen uit de ruimte. Alleen de allergrootste meteoren zullen niet volledig verbranden.

Het binnenste van Venus

Net als de Aarde is Venus een rotsplaneet. Omdat grootte, massa en dichtheid erg op de van de Aarde lijken denken wetenschappers dat de opbouw van Venus veel lijkt op die van de Aarde. Naast een korst heeft de planeet dus ook een mantel en een kern. De mantel is voornamelijk gesteente en de kern is vermoedelijk enigszins vloeibaar.

Ondanks deze overeenkomsten is het magneetveld van Venus veel zwakker dan het magneetveld van de Aarde. De reden daarvan moet gezocht worden bij de kern en de beweging van de planeet. Venus draait heel erg langzaam om haar as – eens in de 243 Aardse dagen – en daardoor zal de kern niet snel genoeg draaien om een sterk magneetveld op te wekken. Mogelijk is de kern ook volledig vast hetgeen ook niet helpt ook een sterk magneetveld op te wekken.

Meer over Venus

 

Eerste publicatie: 2 maart 2014
Laatste keer bewerkt op: 25 januari 2020